Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Padesátieurovou dotaci na opravu bicyklu už využilo milion lidí

Padesátieurovou dotaci na opravu bicyklu už využilo milion lidí
Opravna jízdních kol v Paříži | zdroj: Profimedia

Více než milion francouzských cyklistů již využilo dotaci ve výši 50 eur (asi 1300 Kč) na opravu starého jízdního kola. Příspěvek letos zavedla vláda v rámci opatření na boj s koronavirem a ve snaze motivovat lidi, aby jezdili víc na kole.

Francouzská vláda po první uzávěře na jaře začala nabízet příspěvky na opravu starých jízdních kol. Po víkendovém rozvolnění druhé uzávěry byl nyní dotační program prodloužen do konce března nadcházejícího roku.

"Vláda chce po druhém lockdownu motivovat Francouze, aby víc využívali kola k dopravě," uvedla v Paříži ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová. Asi polovina z těch, kdo příspěvek využili, podle ní jezdila na kole předtím jen velmi zřídka. "Na sedla se vrátilo asi 500 000 lidí," uvedla. Každý den na kole jezdí asi jen tři procenta Francouzů, vláda chce toto číslo ztrojnásobit.

Pompiliová představila nový tříletý program v hodnotě 30 milion eur (cca 780 milionů Kč), který má zlepšit podmínky pro lidi jezdící do práce na kole. Vzniknout by v jeho rámci mělo kolem 20 000 bezpečných parkovacích míst pro kola.

Ve Francii je podle šéfa francouzské cyklistické federace Oliviera Schneidera 25 až 40 milionů jízdních kol, zhruba 15 milionů z nich je ale ve špatném stavu. "Dotační program na opravy je skvělý způsob, jak vrátit stará kola na silnici, "uvedl Schneider s tím, že po nových jízdních kolech je celosvětově velká poptávka a mohou být těžko k dostání.

Zdroje: