Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Otec exstarosty Dvořáka (ODS) investoval desítky milionů. Kde je vzal?

Otec exstarosty Dvořáka (ODS) investoval desítky milionů. Kde je vzal?
zdroj: Mediafax

Otec kontroverzního exstarosty Prahy 1 Filipa Dvořáka (ODS) si za poslední léta pořídil luxusní nemovitosti za 33 milionů korun. Kde vzal tolik peněz, je ovšem záhadou.

Informuje o tom server iDnes. Již pětaosmdesátiletý důchodce Karel Dvořák si nedávno za miliony pořídil například luxusní apartmány ve Špindlerově Mlýně. Jeden z nich v hotelu Savoy využívá jeho syn. Filip Dvořák o původu peněz mluvit nechce.

 Už dříve si Dvořák senior opatřil garáž v centru Prahy. Exstarosta přiznal, že otci s nákupy pomáhal, ale původ peněz neobjasnil, připomíná server. O investicích Dvořákovy rodiny informovaly Hospodářské noviny. Dvořák starší si přitom takové peníze v posledních letech vydělat nemohl.

Dvořák odmítá vysvětlit i původ svých peněz na nákup akcií

Politikův otec koupil byt ve Špindlerově Mlýně už před devíti lety. Tehdy jej získal za poloviční cenu od firmy Navatyp, která dům stavěla. Navatyp v té době spravovala městské byty a často vyhrávala výběrová řízení, píše iDnes.cz.

Dvořák Hospodářským novinám nesdělil ani to, kde vzal sedmnáct milionů na nákup cenných papírů. Považuje to za ryze soukromou záležitost. Majetková přiznání ukazují, že si Dvořák v letech 2007-2008 vydělal asi pět milionů díky křeslům ve vedení městských a státních podniků. Podnikal i v soukromém sektoru. Loni pak měl vydělat 12,5 milionu, mj. prý za konzultace a poradenství ve stavebnictví.

Dvořák junior skončil po letošních volbách na Praze 1 s ODS v opozici. Na radnici vládne koalice, v níž jsou kromě TOP 09 i sociální demokraté a zelení. V minulém funkčním období zde byl ovšem Dvořák starostou. V letech 1998-2002 byl pražským radním.