Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ostrava před volbami: získá primátor Kajnar třetí mandát?

Ostrava před volbami: získá primátor Kajnar třetí mandát?
Ostravský primátor Petr Kajnar | zdroj: Profimedia

Ostrava patří k městům s dlouhodobě stabilní politickou scénou: již tři období za sebou tam vládne ČSSD, od roku 2006 je primátorem Petr Kajnar. Jenže ten letos nekandiduje za mateřskou sociální demokracii, s níž se rozešel ve zlém, ale za vlastní Ostravské fórum. Od ODS se zas odrodil jeho náměstek Dalibor Madej, který kandiduje za nové hnutí Toyrové. Silnou pozici tu má také regionální hnutí Ostravak. 

Dlouhodobě oblíbený Kajnar se rozhádal s ČSSD loni na podzim kvůli místu kandidátce pro sněmovní volby, a dokonce stranu opakovaně napadl u soudu – za to byl vyloučen a dnes vede ČSSD starosta městské části Poruba Lumír Palyza, trojskou kandidátky je Kajnarova náměstkyně Simona Piperková. Podle některých průzkumů má ČSSD pořád ještě slušnou šanci na vítězství.

O to se přetahuje s hnutím ANO, v jehož čele v Ostravě stoj manažer Tomáš Macura. Občanské demokraty, kteří tvořili se socialisty na radnici velkou koalici, vede další z primátorských náměstků Martin Štěpánek. Strana, která kdysi město v osobě legendárního Evžena Tošenovského řadu let vedla, má dnes podobné předpoklady jako jinde v republice. Bude jednou z malých stran v zastupitelstvu.

V Ostravě ji oslabil i odchod některých kádrů: lídr z minulých voleb a dosud také náměstek primátora Kajnara, Dalibor Madej, se totiž připojil k jednomu z pokusů bývalých odeesáků, jak vrátit konzervativní myšlenky do hry, či jak by řekli škodolibější, ja se udržet u vesla ještě o něco déle: stranu Toryové založil někdejší poslanec a bývalý starosta Mostu Oldřich Vlasák. Muž s ne právě nejlepší pověstí získal dalšího exprimátora, Miroslava Beneše z Českých Budějovic, a právě Madeje: strana tak usiluje o radnici v těchto třech městech.

Toryové do toho v Ostravě šlápli hodně z ostra: slibují "Konečně řešení!" a dokonce, že "Ostrava nemusí být jen černá", některé statistky jim dávají šanci do zastupitelstva proniknout, jiné o nich mlčí.

Výraznou roli v ostravské komunální politice hraje hnutí Ostravak: to skončilo v posledních volbách třetí a bylo hlavní opoziční silou. V roce 2012 získalo i senátorský mandát: vykonává ho jeden ze zastupitelů, známý horolezec Leopold Sulovský; kandiduje i letos. Šéfem hnutí a jeho volebním lídrem (rovněž největším sponzorem) je podnikatel Lukáš Semerák. Mnozí se důvodně domnívají, že tak jde o další z podnikatelsko-regionálních hnutí, kde hranici mezi naštvanými občany a zájmy místních podnikatelů těžko rozpoznat. Zvláště když těmi naštvanými občany jsou místní podnikatelé.

A samotný primátor Kajnar? Již od jara pořádá v Ostravě pod hlavičkou Ostravské fórum (podobnosti s Občanským fórem jistě jen náhodná) četné veřejné debaty, setkání se známými tvářemi a tak dále. A pokouší sena radnici zůstat pod novou značkou. Do zastupitelstva se zřejmě dostane, některé průzkumy ho spolu s Ostravakem favorizují do předních pozic. Každopádně, letos je ve třetím největším městě republiky hra dost otevřená.

Zdroje:
Vlastní