Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ostrá advokátka se pustila do ministra. Pospíšile, toto je na odchod

Ostrá advokátka se pustila do ministra. Pospíšile, toto je na odchod
zdroj: tisková zpráva

Ministr Pospíšil musí odejít, až pak padne systém ovládání státních zástupců politiky. ParlamentnímListům.cz to řekla právnička Klára Samková. Kauza Drobil jí prý připomíná případ Jiřího Čunka, který zná detailně. A také fungování komunistických prokurátorů před Listopadem ´89.

Kdo je pomyslnou žábou na prameni, bránící vyšetřování kauz s politickým pozadím? Tedy chycení oné první velké ryby, o které hovoří jako o průlomovém okamžiku české demokracie exministr vnitra a lídr VV Radek John? Co právník, to názor. ParlamentníListy.cz jich pro vás oslovily hned několik. Většina z nich odmítá o kauze Drobil a dalších hovořit s tím, že jim brání profesní čest. Jinými slovy o případu, ke kterému nejsou podklady ve formě trestního spisu, se prostě nemluví.

Další z nich ale případ, který nejenže podle odborníků ukázal způsob financování politických stran, ale také údajně vysvětlil laikům princip fungování tzv. justiční mafie, komentují s chutí. Na viníkovi situace, kdy podle všeho někteří státní zástupci "umí" zastavit konkrétní politicky výbušný případ, se ale neshodnou.

Zatímco Václav Láska z české pobočky Transparency International vidí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jako člověka jednajícího pod tlakem někoho shora, Klára Samková, známá advokátka, bývalá poslankyně za OF a členka ODS, nyní zastupitelka MČ Praha 2 za TOP 09, jej označuje za člověka tolerujícího fungování tzv. justiční mafie.

Celý článek na ParlamentniListy.cz