Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Opomíjené památky nabízejí zážitek bez zuřivých davů turistů

Opomíjené památky nabízejí zážitek bez zuřivých davů turistů
Skalní hrad a poustevna Sloup | zdroj: ThinkStock

Ač se srpen překlopil do druhé poloviny, času do konce prázdnin je ještě relativně dost. Pokud jste už stihli objet všechny notoricky známé památky a další turistické destinace, máme pro vás nabídku méně známých, ale neméně zajímavých míst, kam se ještě můžete podívat. Bonus je, že vás tam nebudou válcovat davy turistů. 

Vzhůru do skalního 'hradu'

'Hrad' vysekaný do skály je v tuzemsku opravdu originální záležitost, mimořádně zajímavá. Skalní hrad a poustevna Sloup se nachází nedaleko severočeského Nového Boru. Do pískovcového suku v průběhu staletí lidé vysekali a dostavěli prostory pro světské i církevní užití. V době baroka tam vznikly kostel, kukátkové divadlo a jižní terasy, z kterých je krásný výhled do kraje. Na Sloupu se navíc občas konají také koncerty a šermířská představení.

Po stopách Sidonie Nádherné

Především s osobností pokrokové baronky Sidonie Nádherné je spojen půvabný zámeček Vrchotovy Janovice na Sedlčansku. Pozoruhodná šlechtična tam na počátku 20. století zvala významné přátele – spisovatele Rainera Mariu Rilkeho, architekta Adolfa Loose či novináře Karla Krausse, se nímž ji pojilo víc než přátelství. A právě Sidonii a jejím přátelům a rodině je věnována část prohlídkové trasy, která je jinak zaměřená na životní styl 19. století. Další zážitek poskytuje návštěvníkům krásný a rozsáhlý park v anglickém stylu a více než osmikilometrová stezka, která končí na nádraží v Olbramovicích. Zvelebování a udržování parku ostatně bylo koníčkem a vášní samotné baronky Sidonie.

Vrchotovy Janovice Zámek Vrchotovy Janovice | zdroj: isifa/Lidové noviny

Benešovo letní sídlo

Jen několikrát v roce se lze podívat do letní vily Edvarda a Hany Benešových v Sezimově Ústí, návštěva však stojí za to. Pár si nechal postavit vilku ve 30. letech, měla připomínat venkovské stavby jižní Francie. Rozsáhlá zahrada, která ji obklopuje, zas vychází ze zásad anglického krajinářského parku. Najdete v ní malé muzeum a hrobku Edvarda Beneše a jeho ženy. Beneš ostatně právě v této vile 3. září 1948 zemřel. Ještě letos se do vily můžete vypravit 30. a 31. srpna, 27. a 28. září a 25. a 26. října. Vstupné je zdarma, místo na prohlídce je však nutné telefonicky zarezervovat.

Sezimovo Ústí Benešova vila v Sezimově Ústí | zdroj: Profimedia

Na Litovelsko za památkami i s kolem

Hned několik lákadel skýtá okolí Litovle. Výprava do chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví potěší fandy přírody a cyklisty - krajinou charakteristickou lužními lesy vedou speciálně upravená cyklostezka a turistické trasy. Za pozornost stojí i samotná Litovel, které se občas přezdívá Hanácké Benátky a pyšní se nejstarším mostem na Moravě. Nedaleko odtud se navíc nachází historií nabitá Olomouc. V rámci Pomoraví můžete narazit i na bývalý lovecký zámeček Nové zámky obklopený krajinářským parkem s několika romantickými stavbami. Samotný zámeček je nepřístupný, ale zmíněným parkem vede více než osmikilometrová naučná stezka, která začíná právě v Litovli.

Litovel a vísky na Olomoucku Krajina v Litovli | zdroj: Profimedia

Mníšek pod Brdy okouzlí zámkem i přírodou

Pokud se zajímáte o životní styl a bydlení šlechty na počátku 20. Století, můžete vyrazit na dvěprohlídkové trasy zámečku v Mníšku pod Brdy. Podívat se tam můžete mimo jiné i do soukromých pokojů posledních majitelů zámku - rodiny Kastů. Přímo ze zámku pak lze vyrazit do brdských kopců nebo k baroknímu areálu Skalka s kostelíkem Máří Magdalény, klášterem Skalka a Poustevnou. Mníšek obklopuje hustá síť cyklistických a turistických tras, takže je z čeho vybírat.

Mníšek pod Brdy, bitva o zámek, historický šerm Historický šerm a bitva o zámek v Mníšku pod Brdy | zdroj: Isifa.com

Do Velhartic na divadlo

Za návštěvu stojí i hrad Velhartice. Fandové rozvalin a pohledů do krajiny mohou vyrazit na trasu Hrad, která je zavede třeba do bývalého Rajského paláce, přes padací můstek, na obrannou věž Putna nebo do sklepů. Zámecká trasa s renesančními interiéry zase ukazuje život šlechtické rodiny na venkově. Třetí „volná“ prohlídka láká na bývalý hradní pivovar, zbytky vinopalny a hry pro děti i dospělé na nádvoří. A pokud by vám to nestačilo, opodál se nachází skanzen lidové architektury připomínající život poddaných v podhradí. Ve dnech 14. a 15. srpna se navíc na Velharticích pořádají večerní divadelní prohlídky. 

Hrad Velhartice Hrad Velhartice | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní