Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Opilí poslanci, kteří se netrefili do dveří. Nová poslankyně sdělila, co zažila ve sněmovně

Opilí poslanci, kteří se netrefili do dveří. Nová poslankyně sdělila, co zažila ve sněmovně
Jana Hnyková | zdroj: isifa/MAFRA/Ladislav Němec

Zděšena byla z chování poslanců při jejich prvním jednání Jana Hnyková, kterou voliči do Poslanecké sněmovny zvolili v Libereckém kraji za hnutí Úsvit. „Způsob, jak se poslanci k sobě chovali, mě šokoval. Neúcta člověka k člověku, páni poslanci v podroušeném stavu, kteří se málem netrefili do dveří," napsala do ParlamentníchListů.cz. Dokonce uvažovala, jestli se nemá vrátit zpět do svého zaměstnání mezi slušné lidi. „Ale z boje se neutíká," konstatovala.

Plna očekávání vstoupila minulý týden Jana Hnyková do Parlamentu. Složila slib a zasedla do poslaneckých lavic. A nestačila se divit. „Jsem zdravotní sestra a velmi dlouho jsem pracovala v sociálních službách. Tady děláte zodpovědnou práci, kterou vykonáváte podle nějakých pravidel. S něčím podobným jsem počítala i v Parlamentu. Když tam sedíte a mluví třeba předseda Senátu nebo předseda vlády, očekávala bych, že ho dnes již moji kolegové poslanci vyslechnou. Zvláště, když zazněly velmi důležité informace pro naše další jednání," vysvětlila ParlamentnímListům.cz.

Někteří poslanci v podroušeném stavu se málem netrefili do dveří

Mnozí poslanci však úvodní parlamentní zasedání pojali poněkud jiným způsobem. „Způsob, jakým se poslanci k sobě chovali, byl pro mě naprosto nepochopitelný. Neúcta člověka k člověku, kdy se poslanci nahlas bavili mezi sebou a neposlouchali, co jim předseda vlády sděluje. Nebo páni poslanci v podroušeném stavu, kteří se málem netrefili do dveří. Byl to pro mě šok, který jsem velmi těžko vydýchávala během noční procházky Prahou po skončení schůze. Říkala jsem si - co tam dělám? Přemýšlela jsem, jestli není lepší vrátit se zpět do svého zaměstnání mezi slušné lidi," popsala své pocity v ParlamentníchListech.cz. „Ale z boje se neutíká. Lidé nám dali hlas, věří, že budeme bojovat za změnu," zdůraznila.

Sociální pracovníci: zodpovědná a náročná práce za málo peněz

Hnyková pracovala až do svého zvolení jako vedoucí sestra v Domově důchodců ve Velkých Hamrech. Je členkou Výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb. Dlouhodobě upozorňuje na nedostatečné finanční ohodnocení pracovníků v sociálních službách. „Pracuji na oddělení se zvýšenou ošetřovatelskou péčí, staráme se o lidi nechodící, s velkými zdravotními problémy. Moji podřízení, kdyby šli do důchodu, tak jim nestačí ani na pobyt v domově důchodců, kde pracují," poukázala těsně před volbami pro ParlamentníListy.cz.

Každou chvíli se objeví průšvih. Je to výsměch normálním lidem

Do politiky ji dohnala nespokojenost s činností politických elit. „Každou chvíli se objeví nějaký průšvih. Je to výsměch normálním lidem, kteří každý den chodí do zaměstnání a musejí tam odvést kvalitní práci. V politice chci zastupovat poctivé a slušné lidi," uvedla. Voliči ji vyslyšeli a zvolili do parlamentu za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Hlavním cílem našeho hnutí je změna politického systému v naší zemi. Chceme prosadit a uzákonit obecné referendum, osobní trestní a hmotnou zodpovědnost politiků a jejich odvolatelnost a přímou volbu poslanců, hejtmanů a starostů," objasnila ParlamentnímListům.cz.  

Příběh pokračuje: Co se nestalo po zveřejnění tohoto článku...

V průběhu středy se čtenáři ParlamentníchListů.cz poslankyně Hnykové dotazovali, proč ve svém svědectví nebyla konkrétní a proč opilé poslance, které během sněmovní schůze zahlédla, nejmenovala. Okamurova zákonodárkyně na svém profilu na ParlamentníchListech.cz věc vysvětlila:

"Dobrý den, věřte mi, že i tak vyvolala má zpráva pozdvižení mezi přítomnými poslanci. Věřím, že se dotyční chytí za nos a pro příště se podobných excesů vyvarují,"

Zdroje: