Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

ODS jde ke dnu, TOP 09 z toho těží, shodují se politologové

ODS jde ke dnu, TOP 09 z toho těží, shodují se politologové
zdroj: Mediafax

Nenápadné gesto a přec s mnoha přesahy. Tak politologové hodnotí nabídku občanských demokratů svému partnerovi TOP09 na sestavení společných kandidátek v nadcházejících senátních volbách. Přesto, nebo právě proto, že topka pohotově nabídku odmítla, se dá z aktu samotného vyvozovat celá řada politologických informací.

Vedení strany TOP 09 na svém úterním zasedání odmítlo nabídku ODS postavit v některých obvodech společné senátní kandidáty pro podzimní volby. A svému koaličnímu partnerovi dalo jasný důvod:

"Nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Tyto pochybnosti nám nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť o dobré vůli vedení ODS nepochybujeme," vzkázalo předsednictvo TOP 09 vedení občanských demokratů.

Dlouhý: Mám rád Kalouskovy děti i jeho ženu

Že se dávají věci do pohybu mezi prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a regionálními politiky ODS, naznačuje i spor mezi ministrem financí a členem výkonné rady ODS Pavlem Dlouhým. Jeden z „kmotrů“ občanských demokratů se totiž v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny (LN) ohradil proti zájmu ministra financí Miroslava Kalouska zkontrolovat finanční stav účtu manželky Dlouhého. V souvislosti s touto kontrolou pak v rozhovoru Dlouhý nečekaně zmínil ministrovu manželku a děti. Kalouskovi totiž vzkázal: „Miroslava Kalouska mám rád, mám rád jeho ženu, jeho děti. Opravdu.“