Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Zeman navštíví Klause. Nikdo neví proč

Zeman navštíví Klause. Nikdo neví proč
zdroj: tisková zpráva

Prezident Klaus na Hradě přivítá lídra Strany práv občanů Miloše Zemana. Ani jeden z nich se dosud ke schůzce nevyjádřil.

Oba politici zřejmě budou hovořit o aktuální politické situaci a dopadech ekonomické krize. Dalšími tématy by mohly být i veřejné finance a zejména květnové volby do Poslanecké sněmovny.

Setkání Zemana s Klausem je neobvyklé, prezident totiž na Hradě nikoho kromě lídrů parlametntních stran nepříjímá. Šéf SPO a jeho někdejší politický rival Miloš Zeman je tak v tomto ohledu výjimkou.

Klaus a Zeman: někdejší rivalové nacházejí shodu

Klaus a Zeman coby někdejší lídři stran ODS a ČSSD se v politice v minulosti mnohokrát střetli. V roce 1998 našli společnou řeč, uzavřeli totiž takzvanou opoziční smlouvu, která umožnila vznik menšinové vlády sociálních demokratů a ODS zaručila podíl na moci.

Klaus po odchodu z postu předsedy ODS ve vrcholné politice zůstal poté, co v roce 2003 porazil v boji o křeslo prezidenta právě Miloše Zemana. Ten se po porážce odstěhoval na Vysočinu, kde sledoval politiku z povzdálí a dlouhá léta tvrdil, že se do ní nevrátí. Svůj slib porušil až letos, kdy založil Stranu práv občanů.

V současnoti se Klaus a Zeman shodnou zejména v kritice politických poměrů v Česku politických aktérů.

www.parlamentnilisty.cz