Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Odborník varuje: Vládne nám organizovaný zločinecký systém

Odborník varuje: Vládne nám organizovaný zločinecký systém
Úplatek (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Organizované kriminální prostředí, které z veřejných prostředků odčerpává obrovské množství peněz. Tak hodnotí moderní organizovaný zločin analytik z Transparency International Stanislav Beránek. V rozhovoru pro server Deník.cz uvedl, že mezi příklady takových zločinů patří tunel Blanka, brněnské nádraží či plzeňské depo.

Beránek odmítl možnost, že za neustálým navyšováním rozpočtu na dostavbu tunelu Blanka stojí pouhá neschopnost úředníků. „Pokud by na radnici stále seděl (Pavel) Bém a jeho parta, tak by to nějak přikryli. Kritiku z řad opozice by převálcovali, kritiku ze strany médií by ukřičel s tím, že nemají správné údaje a že je všechno v pořádku. Problém vyplouvá na povrch díky tomu, že jeho skupina ztratila moc a přestala být schopná poskytovat politické krytí nad celým projektem,“ ukazuje na viníky.

Projekt na výstavbu tunelu Blanka ale bohužel prý není jediným zločineckým projektem. Podobné znaky vykazuje podle něj projekt Opencard, některé IT zakázky, které Praha projektovala, či například zakázky na různé kamerové systémy, například v Praze 11.

Nejde o jednotlivce, ale o systém

„Bavil jsem se o tom s jedním pracovníkem bezpečnostních složek z USA, který říkal, že u nich jsou korupční případy jednotlivé. Někdo někde něco ovlivní, vezme si za to úplatek, koupí si za to vilu, pak se na to přijde a dostane dvacet let a tím to končí. Tady je to systém, není to jedna skupina nebo jeden člověk. To, co tu máme, je organizovaný zločin,“ myslí si Beránek.

Podle jeho názoru vládne v českém veřejném prostoru organizované kriminální prostředí, které prostupuje celou společnost, všemi jejími vrstvami. Prováděné zločiny jsou tak prý organizovány profesionálně, nikoliv pouhými jednotlivci, ale celými advokátními kancelářemi či poradenskými firmami pro veřejné zakázky a projekty z evropských fondů.

Politici se mohou bát

Zda se s tímto kriminálním prostředím dá bojovat, je podle Beránka otázka politické vůle. Ale i u politiků, kteří nejsou zkorumpovaní, může dle jeho slov hrát roli obava, že kdyby byl boj proti korupci sveden opravdu do důsledku, tak to smete nejen politické protivníky a kriminálníky, ale i je samotné.

Přes to všechno lze prý podle Beránka vidět v poslední době mírné zlepšení. „Hlavní důvod je lepší schopnost státních zastupitelství a policie na to reagovat a zabývat se takovými věcmi. To je dáno personálním obsazením Nejvyššího a vrchních státních zastupitelství. Ale je to nekončící boj, což je vidět například protitlakem na Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, kde jsou snahy jej destabilizovat, stejně tak bude vedený tlak na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který se tomu také věnuje,“ míní.

Zdroje: