Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá

Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá
zdroj: tisková zpráva

Teprve stávka jako spouštěcí mechanismus občanské neposlušnosti může něco změnit na chystaných vládních reformách. Je o tom přesvědčen předák dopravních odborů Jiří Zabloudil, který pravicovým kritikům sobotní demonstrace vzkazuje, že právě demonstrace z doby před 21 lety je dostaly do funkcí, v nichž se dnes vyhřívají.

Jen jako překrm před hlavním chodem vnímá sobotní více než čtyřicetitisícovou demonstraci proti vládním reformám na pražském Václavském náměstí předseda základní organizace odborového svazu dopravy Motol Jiří Zabloudil. Ten byl mimo jiné jednou z nejviditelnějších tváří dva roky staré války mezi Dopravním podnikem a Magistrátem hlavního města Prahy.

V pořadu České televize Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové tehdy zaujal radikálními názory a ani teď nepatří mezi umírněné odborové předáky. „Je dobře, že se demonstrace uskutečnila i že měla takovou účast, ale je jasné, že nic nezmění a že s touto vládou pohnou teprve radikálnější kroky," tvrdí Zabloudil pro ParlamentníListy.cz.

Už demonstrace pravicovým poslancům nevoněla, co teprve stávka?

Podle odborového funkcionáře demonstrace nemá v nynější situaci takový účinek, jak by bylo v boji proti chystaným reformám zapotřebí. „Teprve celostátní stávka může něco změnit na krocích této koalice. Na vládu dopadne tvrdě až denní, týdenní či neomezená stávka," potvrzuje Zabloudil svou pověst radikála.

Celý článek na ParlamentniListy.cz