Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Od úterý pokuty pro neočkované - zatím v Itálii

Od úterý pokuty pro neočkované - zatím v Itálii
Protest proti koronavirovým opatřením v Palermu | zdroj: Profimedia

Italské úřady začnou od úterý pokutovat lidi starší 50 let, kteří nesplnili očkovací povinnost. Jednorázovou pokutu ve výši 100 eur (zhruba 2500 korun) může dostat až 1,7 milionu lidí, kteří nemají dokončené očkování nebo nedostali posilovací dávku. Od 15. února se pak pro lidi ve věku nad 50 let zpřísní podmínky pro vstup na pracoviště. Častěji se budou také kontrolovat covidové certifikáty.

Pokuty budou rozdávat finanční úřady, kteří propojí své informační systémy se seznamy očkovaných. Očkovací povinnost je splněná v případě dokončeného základního očkování proti covidu-19 nebo po podání posilovací dávky po šesti měsících od té druhé. Výnos z pokut připadne státnímu fondu na řešení mimořádných událostí.

Pokutovaní budou mít deset dní na to, aby prokázali, že se nemohli nechat naočkovat kvůli „objektivním důvodům“. Mezi ně patří i prodělání nemoci covid-19 před maximálně 180 dny.

Od 15. února se pro lidi starší 50 let zpřísní podmínky pro vstup na pracoviště. Starší lidé budou mít povinnost se prokázat posíleným zeleným pasem, který lze získat jen po dokončeném očkování nebo po prodělání nemoci. Za vstup na pracoviště bez certifikátu hrozí pokuta až 1500 eur (zhruba 37 000 korun). Zaměstnance, kteří nemají splněnou povinnost a nemohou chodit do práce, po pěti dnech neomluvené absence může zaměstnavatel poslat na neplacenou dovolenou. Nesmí je ale propustit.

Od února Itálie zkrátí platnost covidového certifikátu z devíti na šest měsíců od druhé či posilovací dávky. Kvůli změně pravidel Itálii kritizovala Evropská unie. Podle tisku je pravděpodobné, že vláda schválí časově neomezenou platnost po třetí dávce.

Platnost covidových certifikátů je pro velkou část italského obyvatelstva klíčová, protože vláda rozšiřuje místa, kde je nutné se prokázat certifikátem. Od úterý se budou certifikáty kontrolovat také na poštách, v bankách, trafikách a v obchodech. Z povinnosti mají výjimku jen lékárny či obchody s potravinami, drogerií či s potřebami pro domácí mazlíčky.

Kyperská pravoslavná církev proti nenaočkovaným kněžím

Kyperský pravoslavný arcibiskup Chrysostomos II. oznámil, že dočasně zbaví funkce kněze, kteří se odmítají nechat naočkovat proti covidu-19 nebo vystupují proti očkování. Opatření by se mohlo dotknout až deseti procent pravoslavných kněží na ostrově. Odmítavý postoj mezi pravoslavnými církevními hodnostáři řeší i sousední Řecko.

Podle arcibiskupa není naočkováno 27 ze 123 pravoslavných kněží na Kypru. Část z nich však pro to má zdravotní důvody. Od úterý tak suspendace hrozí nejméně 12 kněžím. Opatření bude trvat tři měsíce a hlava kyperské pravoslavné církve ho bude moci obnovit, pokud se mezitím kněží nenechají naočkovat. Kněžím, kteří se nepodvolí, hrozí i zbavení církevní hodnosti.

Podle arcibiskupa kněží, kteří se odmítají naočkovat, jednají ze „sobeckých důvodů“ a mají špatný vliv na věřící. Dodal, že je bezprecedentní, aby kněží neposlouchali svého biskupa.

Nevoli vůči očkování mezi svými funkcionáři řeší i další pravoslavné církve ve Středomoří. Velmi nízkou proočkovanost vykazují mnišské komunity na posvátné hoře Athos v Řecku. „Jen 30 procent z 1700 mnichů na hoře Athos má dokončené očkování,“ uvedl zástupce civilní správy mnišského areálu, podle kterého od začátku epidemie zemřelo v souvislosti s covidem-19 nejméně 40 mnichů. V řecké populaci je přitom proočkovanost více než dvojnásobná a dosahuje 68 procent.

Řecká pravoslavná církev však očkování proti covidu-19 veřejně podpořila a mobilním očkovacím týmům poskytla prostranství před kostely. Někteří řečtí pravoslavní biskupové rovněž pohrozili suspendací kněžím, kteří se odmítají nechat naočkovat. Řecká pravoslavná církev naopak silně kritizovala pandemická opatření, jež omezovala konání bohoslužeb a dalších náboženských ceremonií. 

Zdroje: