Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Koronavirem se v ČR nakazily tři miliony lidí, nová pravidla pro karanténu a testy

Koronavirem se v ČR nakazily tři miliony lidí, nová pravidla pro karanténu a testy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Od začátku epidemie v březnu 2020 se novým typem koronaviru v České republice prokazatelně nakazilo 3,013 454 lidí. Z nich se téměř 2,7 milionu z nákazy zatím vyléčilo a 37 209 zemřelo, vyplývá ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

Posledních 100 000 nakažených přibylo za tři dny. Za uplynulý den testy odhalily skoro 24 000 nově pozitivních testů, zatím nejvíc za víkend a skoro dvakrát víc než minulou neděli.

U dalších 102 435 případů mají hygienici podezření na to, že jde o opakovanou nákazu. Ve statistikách je vedou odděleně od vykazovaných nově prokázaných pozitivních testů. V poslední době možných reinfekcí přibývá kvůli šíření nakažlivější varianty omikron, která podle odborníků častěji proráží imunitu získanou prodělanou nemocí i očkováním.

Počet hospitalizovaných s covidem po sobotním poklesu znovu překročil 2000. V nemocnicích bylo ke konci víkendu o téměř 450 nakažených víc než před týdnem, počet pacientů v těžkém stavu se ale snížil.

Od začátku prosince covidová čísla klesala, nyní ale opět rekordně rostou, a to hlavně v souvislosti se šířením omikronu. Více se také testuje. Opakovaně bylo přes 30 000 potvrzených nákaz denně, minulou středu to bylo skoro 55 000 nakažených, zatím nejvíc za jeden den.

Pro vývoj epidemie a přijímaná opatření ve společnosti je víc než denní přírůstek nakažených důležitější, kolik lidí skončí s covidem v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. V neděli bylo hospitalizovaných 2066, z toho 181 v těžkém stavu. Oproti sobotě počet pacientů s koronavirem stoupl o 36, v mezitýdenním srovnání o 446. Těžkých případů bylo ale před týdnem víc, přes 200.

Riziko těžkého průběhu nákazy včetně úmrtí má snížit očkování, klíčová je i posilující dávka. Zdravotníci v neděli podali necelých 4700 dávek vakcíny, z toho 3748 lidí se přišlo přeočkovat. Bylo to o asi 1800 dávek méně než před týdnem, údaje se ale mohou zpětně měnit. Zájem o očkování v posledních týdnech nicméně klesá.

Od začátku vakcinace v prosinci 2020 bylo v Česku aplikováno přes 17 milionů dávek. Plně očkováno bylo téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku dostalo přes 3,7 milionu lidí.

Po pozitivním PCR testu se lidé v práci a ve škole nemusí měsíc testovat

Ode dneška se lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým.

Vláda ve středu večer upravila mimořádná opatření pro testování poté, co se objevovaly případy, kdy po skončení pětidenní izolace vycházel lidem znovu pozitivně antigenní samotest. Dosud tak museli znovu do pětidenní karantény. Změna platí ode dneška, dotkne se i lidí, kteří měli pozitivní test před tímto datem.

Od začátku roku se v prvních dvou týdnech žáci ve školách testovali dvakrát týdně, od 17. ledna pak jednou. Testování ve firmách začalo 17. ledna.

Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. Podstoupit potvrzující test PCR metodou není povinné, přesto se tak podle informací ministerstva zdravotnictví testovala více než polovina z asi 57 000 osob, které měli od pondělí 17. ledna do tohoto čtvrtka pozitivní samotest. Negativním výsledkem PCR testu totiž karanténa končí, pozitivním vzniká záznam o prodělání nemoci, což u samotestu není.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministerstvo zdravotnictví s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února. Ve školách se testuje jednou týdně v pondělí, ve firmách dvakrát týdně.

Plošné testování podle Prymuly nyní už nedává smysl, mohlo by se zrušit

Plošné testování v Česku už v této fázi covidové epidemie při rozšíření omikronu už nedává smysl a mělo by se zrušit, řekl v neděli večer v debatě televize CNN Prima News epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Podle něj testování mapuje rozšíření jednotlivých variant koronaviru. V Česku převládá omikron. Testy pomáhají také zbrzdit nástup epidemické vlny a bránit šíření karanténou. ČR je u epidemického vrcholu. Do karantény se při vyšší nakažlivosti dostává vyšší počet lidí. Pokud by se karanténní doba nezkrátila na pět dnů, mohl být problém s výpadkem pracovníků, podotkl Prymula. Podle něj nejde o změnu názoru, změnila se jen situace. „Virus se chová jinak,“ prohlásil epidemiolog. Omikron je nakažlivější. Počet vážných případů je ale nižší.

Podle primářky kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hany Roháčové by se měli testovat jen lidé s příznaky covidu. Je přesvědčena o tom, že díky proočkovanosti, „promoření“ i novým léčivům by se Česko mohlo brzy vrátit k běžnému životu.

Zdroje: