Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ochlasta a šmejd, řekl miliardář Janeček o Zemanovi a Haškovi. A přišel dvojitý protiúder

Ochlasta a šmejd, řekl miliardář Janeček o Zemanovi a Haškovi. A přišel dvojitý protiúder
Miloš Zeman na návštěvě Jižní Moravy | zdroj: isifa/MAFRA/

Karel Janeček chce kultivovat českou politiku, ale prezidenta Miloše Zeman klidně označí za ochlastu. Jihomoravského hejtmana Michala Haška má za šmejda, ale sám díky tomu podle Haška aspiruje na cenu šmejd týdne. ParlamentníListy.cz přinášejí reakci na Janečkovy útoky vůči hlavě státu Zemanovi i hejtmanovi a poslanci Michalu Haškovi.

Miliardář a aktivista Karel Janeček se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz opřel hned do několika lidí. Během jediného interview zaútočil na prezidenta republiky Miloše Zemana, poslance ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška a posměšku neušetřil ani kandidáta na ombudsmana Stanislava Křečka. A naopak Janeček chválil šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, prý nešel do politiky, aby si nakradl.

Hašek je podle Janečka horší než Nečas, který podlehl Nagyové

„Když se třeba jihomoravský hejtman Michal Hašek odkope s takovou lží, měl by okamžitě skončit a nevystrčit ani čumák. A on pořád pokračuje v politice. Ukazuje se, že jak je společnost nemocná, tak takové věci, i když jsou evidentní, neodsoudí a ti lidé ještě mají v politice šanci. To je špatně, proto je potřeba na to pořád upozorňovat,“ řekl v rozhovoru Janeček.

A pokračoval ještě ostřeji: „Já jsem kolikrát řekl o Haškovi, že to je neobhajitelný šmejd. Proti tomu byl problém bývalého premiéra Petra Nečase s Nagyovou maličkost. U Nečase se to dá pochopit jako úlet chlapa, který se zamiloval, já si dovedu představit, že člověk je hodně oslabený a může dělat různé nesmysly. Nelze to tolerovat, ale je to lidsky pochopitelnější, než že nějaký šmejd vyplácí svoje kamarády a ještě k tomu veřejně lže,“ konstatoval Karel Janeček na adresu Michala Haška.

Hašek: Ten rádobyspasitel není to žádná autorita

Redakce ParlamentníchListů.cz jihomoravského hejtmana a poslance požádala o reakci. Hašek uvedl, že na soud se sice obracet nebude, ale obrazně by to bylo na pár facek mezi chlapy.

„Karel Janeček není žádnou morální autoritou, aby soudil a nálepkoval kohokoliv jiného v České republice. Bohužel české právo veřejně činným osobám fakticky neposkytuje účinnou možnost právní ochrany proti lživým a nactiutrhačným výrokům rádobyspasitelů. Je to obrazně tak na pár facek mezi chlapy,“ vzkázal.

Janeček prý aspiruje na cenu „šmejda týdne“

„Sečteno a podtrženo – pro mne jsou jeho rádoby politické výroky adepty na cenu blbost týdne. Nebo, chcete-li použít jeho terminologie, na šmejda týdne,“ ohradil se pro ParlamentníListy.cz hejtman Michal Hašek.

Podnikatel Janeček, který dle svých slov bojuje „proti zlojedům v politice“, se ve výše zmíněném rozhovoru pustil i do prezidenta Zemana.

Hrad se diví: Chce kultivovat politiku a tak hrubý slovník?

„Byl jsem v prezidentské volbě proti Miloši Zemanovi, ale po jeho zvolení jsem do blogu napsal, že to nemusí být tak strašné, pokud bude prezident otevřený, racionální a při smyslech. Ale bohužel to se nezrealizovalo. Už z toho důvodu, že to je ochlasta, že už mu mozek prostě nefunguje a lidi kolem sebe si nedokáže ohlídat,“ řekl drsně Karel Janeček.

K tomu se pro server ParlamentníListy.cz vyjádřil tiskový mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček, který Janečkův vulgární slovník nechápe.

„U tak vzdělaného člověka, který navíc chce kultivovat českou politiku, je překvapivé, že používá takto hrubý slovník vůči prezidentu republiky,“ uvedl Zemanův mluvčí Ovčáček.

Zdroje: