Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Oběť likvidační kampaně? Herec a vášnivý chovatel koní Václav Vydra

Oběť likvidační kampaně? Herec a vášnivý chovatel koní Václav Vydra
zdroj: Profimedia

Institut pro celostní péči o chov koní vedený hercem Václavem Vydrou si přijde díky štědrosti ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) na pět milionů. Exšéf Vydrovy společnosti, veterinář Pavel Mádr, je zděšen. Pětimilionová dohoda prý vznikla jako kamarádšoft ještě v době, kdy společnosti šéfoval on. A to aniž by o ní věděl.

Václav Vydra je nejen oblíbeným hercem a moderátorem, ale také vášnivým chovatelem koní. I přesto, že sám na své zvířecí miláčky nedá dopustit, často čelí kritice. Oře chová v poněkud alternativím stylu, tedy metodou Hiltrud Strasserové.

Pohodlí, nebo týrání?

Ta spočívá v tom, že koně jsou volně ustájeni, nemají v hubě železo a chodí bez použití podkov. Tento způsob je často označován za týrání zvířat, metoda je velmi sporná a nedoporučuje se používat ani v samotném Německu, kde vznikla.

I přesto, že je tak Vydrova práce s koňmi velmi diskutabilní, dostane na ni pět milionů korun od státu. Důvod? Přátelství s ministrem Petrem Bendlem (ODS). Toto vysvětlení nabízí alespoň někdejší šéf Vydrova Institutu, veterinář Pavel Mádr.

Podle něho se z projektu, který byl původně obecně prospěšnou společností, stalo jen naplňování obchodního zájmu. Do toho zapadá i pětimilionová dotace, jež má být do konce února Institutu přiklepnuta.

"O dotaci jsem se prvně dozvěděl v listopadu minulého roku z médií. Přese mě jako přes ředitele žádost vůbec nešla, podle mě se na ní pan Vydra s panem Bendlem sám domluvil někdy v době, kdy Bendl (Vydrův přítel a známý, pozn. red.) nastupoval do vedení Ministerstva zemědělství," řekl někdejší šéf Vydrovy společnosti.

Pět milionů prý nepotřebuje

A jak se někdejší Vydrův kolega dívá na využití pětimilionové dotace, jejíž žádost podle něho zemědělským výborem sněmovny prošla? Velmi skepticky. "Využití by nebylo smysluplné, Institut se v současnosti zpronevěřuje obecně prospěšné společnosti, směřuje jednoznačně pouze k metodě doktorky Strasserové. Je to obchodní záležitost," dodal pro redakci.

On, stejně jako jeho manželka, Vydrův Institut opustili zkraje února tohoto roku. Vadilo jim, že se stává pouze "pobočkou" MUDr. Strasserové. "Původně to neměla být její filiálka, ale organizace, která pouze vychází z jejích idejí," doplnil veterinář.