Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Novinář odhaluje výsledek voleb a osud Nečase s Kalouskem

Novinář odhaluje výsledek voleb a osud Nečase s Kalouskem
Petr Nečas a Miroslav Kalousek | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Nečasův kabinet má stále tolik manévrovacího prostoru, že by mu to mohli všichni ostatní expremiéři závidět, říká politický komentátor, publicista a spisovatel Bohumil Pečinka k budoucnosti vlády po krajských a senátních volbách. „Takže rozhodnou pochody a kalkuly Miroslava Kalouska,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentátor.

Jak dopadnou podle Vás krajské volby? Budou mít vládní strany nějakou šanci, aby se v některém regionu dostaly do krajských koalic? Nebo už se ČSSD nepokrytě všude spojí v koalicích s komunisty?

Krajské volby zřejmě budou trendově kopírovat sněmovní volby z léta 2010, to znamená, že oslabí dosud dvě největší strany politického spektra (ODS, ČSSD) a naopak hlasy se přerozdělí ve prospěch některých nových stran a sdružení. Současně některé menší strany (TOP 09, Babišovci) neuspějí ještě výrazněji. Strukturálně viděno nedojde k tak výraznému pohybu – propadlé hlasy ČSSD si převezme KSČM a zčásti Zemanovci, zhruba pět procent se od ODS přesune k TOP 09, takže základní půdorys na ose pravice-levice zůstane zachován, jen dojde k přerozdělení hlasů v rámci těchto bloků. Koalice ČSSD s komunisty vidím v nadpoloviční většině z 13 krajů, v nichž probíhají volby.

 

Zdroje: