Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

NKÚ podá kvůli platům soudců žalobu

NKÚ podá kvůli platům soudců žalobu
Nejvyšší kontrolní úřad bude kvůli platům soudců podávat žalobu | zdroj: Profimedia

Nejvyšší kontrolní úřad plánuje v nejbližších dnech podat kvůli verdiktu o platech soudců žalobu. Jejich platy by totiž jinak podle šéfa NKÚ Miloslava Kaly dál rostly až neúměrnou řadou v poměru například k platům učitelů. Řekl to v Otázkách Václava Moravce.

Ústavní soud loni rozhodl, že výpočet základny pro plat soudců bude místo 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře trojnásobek. Podle Kaly ale není možné, aby tato částka zůstala navždy trojnásobkem.

Platy soudců by se tak podle něj mohly časem vymknout reálným společenským měřítkům. "Co se stane za dalších pět, deset roků? Učitelé se posunou do 35 tisíc, ale začínající soudce už bude mít 105 tisíc," uvedl Kala.

Podle něj se situace dříve či později stane neudržitelnou. "Nůžky se rozevřou a až bude mít nastupující soudce plat 200 tisíc korun, když bude průměrný plat 40 nebo 50 tisíc korun, stane se situace neudržitelná," prohlásil.

Jeho úřad proto v nejbližších týdnech podá žalobu k některému z obecných soudů, který by podle něj měl stížnost předat Ústavnímu soudu.

Cílem žaloby je zrušit současný zákon, protože současný verdikt Ústavního soudu podle Kaly neumožňuje přijmout nový zákon o platech soudců. I pro na něj by se totiž vztahovalo stanovení koeficientu trojnásobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře.

Zdroje: