Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nemusíme se pro prodloužení jepičích politických životů prodávat, říká starosta Příbrami

Nemusíme se pro prodloužení jepičích politických životů prodávat, říká starosta Příbrami
Jindřich Vařeka, starosta Příbrami | zdroj: Facebook

Koalice v Příbrami sice nemá většinu a tamní starosta je navíc politickým nováčkem, Jindřich Vařeka (ANO) přesto věří, že přes počáteční problémy se mu podaří prosadit program, s nímž kandidoval. Mezi své priority řadí podporu podnikání či cestovního ruchu ve městě, a to především v souvislosti s vyhlášením CHKO namísto zrušeného vojenského újezdu Brdy. Velkou výhodu nového vedení vidí v tom, že je nevydíratelné. Podle čeho tak soudí? A proč se domnívá, že hnutí ANO nečeká jepičí život jako ostatní nově vzniklé strany?

Pane starosto, v komunálních volbách jste nahradil v čele Příbrami Pavla Pikrta z ČSSD. Jak byste zhodnotil první měsíce ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně, překvapilo?

Vzhledem k tomu, že až do svého nástupu na místo starosty jsem se státní správou přicházel do styku pouze jako občan, musím přiznat, že jsem byl mile překvapen propracovaností systému, v jakém státní správa funguje. Je to systém, který se nehroutí při každé změně směru politického větru. Naopak nemile jsem byl překvapen tím, jak hystericky dokáže reagovat bývalé vedení, které se dostalo do opozice, na cokoli. Velmi brzy jim otrnulo, na své těžké hříchy z minula přes noc zapomněli a bez uzardění se staví do role spasitelů. Tloušťku a tuhost hroší kůže politických matadorů řihákovského typu považuji za mimořádný přírodní úkaz.

V polovině uplynulého volebního období se ve městě změnilo vedení. Podepsalo se to nějak negativně na fungování města? V jakém stavu jste úřad přebíral?

Na Ing. Pikrta, předchozího starostu, jsem se vždy díval jako na někoho, kdo není samozřejmou součástí jakéhokoli politického komplotu, nicméně dnes vím, že tím, kdo vládne městu, je rada města a nikoliv starosta. Jeho role proto byla velmi svízelná.

Již týden po Vašem zvolení dva členové Vašeho hnutí vystoupili z klubu, čímž jste ztratili v zastupitelstvu většinu. Nevnímáte to jako moc velké riziko?  A jak zpětně počínání Vašich kolegů hodnotíte?

Oba vystoupivší členové požadovali ihned po volbách ty nejvýznamnější funkce. Reakce ostatních kandidátů nemohla být jiná než kupčení nepřipustit. Všichni členové současného vedení nejen že nejsou na příjmech z politiky závislí, ale naopak by pro ně i ta nejhorší varianta, tzn. případný odchod z politiky, znamenala obrovskou finanční i časovou úlevu. Díky této okolnosti jsme nevydíratelní, a to ať už kýmkoli z opozice, anebo lidmi z vlastních řad. Nemusíme dělat kompromisy.

Abyste mohl prosadit program, je tak třeba hledat podporu napříč zastupitelstvem. Jak budete chtít přesvědčit ostatní zastupitele, aby Vaše návrhy podpořili? A když zhodnotíte první měsíce, domníváte se, že je tato cesta průchodná?

Zatím jsme všechny zásadní záležitosti prohlasovali. Pouze v jediném případě, a tím bylo navýšení poplatků za svoz komunálního odpadu, jsme byli zaskočeni opozicí, která hlasovala proti svému vlastnímu návrhu, který sama dříve připravila.

Nové strany rostou jak houby po dešti, problémem ale bývá, že nevydrží déle než jedno volební období a dokazuje to i aktuální dění v Úsvitu. Domníváte se, že bude hnutí ANO v tomto směru výjimkou? Proč?

Tak, jak to vidím já, hnutí ANO nestojí na jedné muří nožce bláhové teorie referenda tak jako Úsvit. Je to hnutí cílevědomých lidí, kteří již v životě něco dokázali a hodlají své konkrétní úspěšné zkušenosti dát ve prospěch vyššímu principu. Vyjde-li jejich ochota a schopnost z módy, mohou s čistým svědomím odejít. To je to, co dává hnutí sílu a jistotu. Nemusíme se pro prodloužení jepičích politických životů prodávat.

Andrej Babiš získal na sjezdu ANO 100 % hlasů, nad čímž se řada komentátorů pozastavuje. Neobáváte se, že obdobně jako v případě TOP 09 bude budoucnost strany záviset jen na jménu předsedy? Nebo dokážete si představit hnutí ANO bez Andreje Babiše? 

V tuto chvíli si to představit nedovedu, ale velmi bych panu Babišovi přál, aby z těch schopných lidí, které kolem sebe shromáždil, vyrostli zdatní oponenti.

Jestliže se vrátíme zpět k městu. Na rozdíl od předešlého vedení města podporujete rozhodnutí zrušit Vojenský újezd Brdy a vyhlásit zde CHKO. Ke zrušení by mělo dojít 1. ledna 2016 a radnice si od toho slibuje nejen snížení nezaměstnanosti, ale také rozvoj cestovního ruchu. Jak konkrétně se na to město připravuje?

V tomto ohledu by nás myslím mohl kritizovat jen skutečně málokdo. Mám za sebou desítky schůzek se starosty okolních obcí a obcí, které s budoucí CHKO Brdy mají co do činění. Ve dnech 27. a 28. března se konala konference na toto téma, které se zúčastnila většina starostů ORP Příbram. Velmi mi záleželo na tom, aby se přítomní politici a odborníci nesebeukájeli krasořečněním, ale hovořili o záležitostech, které mohou vést ke konkrétním výstupům. Cíle konference byly bezezbytku splněny, ale to je opět na separátní debatu.

Sám máte zkušenosti jako podnikatel a v rozhovoru pro Hospodářské noviny jste se po Vašem zvolení nechal slyšet, že chcete udělat z Příbrami brzy město, kde je radost podnikat. V čem nebo kde vidíte největší potenciál Příbrami ve vztahu k investorům? A jakým způsobem se je bude snažit nalákat Vy sám?

Vytvoření příjemného podnikatelského prostředí považuji na rozdíl od minulého vedení radnice za samozřejmost. Nicméně musím přiznat, že jsem se ještě nevzpamatoval ze zjištění, že město reálně nemá pozemky, které by mohlo nabídnout investorům, kteří by chtěli v Příbrami podnikat a tím pomoci řešit problematiku nezaměstnanosti v regionu. Veškeré pozemky jsou buď prodané, nebo nejsou ve správě města. Současné vedení má dostatek kontaktů pro přilákání potenciálních investorů, ale zatím není z čeho brát.

Dle vašich slov je také třeba, aby podpora cestovního ruchu byla deklarována i právě připravovaným strategickým plánem města. Jaká opatření je podle Vás třeba přijmout? A především, kdy bude schválen?

Jak s oblibou říká pan Babiš, jsme extrémně rychlí. Strategický plán doznal řady změn a bude zastupitelstvu předložen ke schválení o měsíc dříve, než bylo avizováno, tj. již v květnu 2015.

S nezaměstnaností jsou také úzce spojeny sociální problémy a zvyšuje se i kriminalita. Jaká je atmosféra v Příbrami? Neobáváte se eskalace konfliktů?

Vedení města posílilo výdaje do prevence kriminality. Věřím, že situaci zvládneme.

Budete se snažit předcházet konfliktům preventivně?  Plánujete ve městě například posílit bezpečnostní opatření?

Žádná konkrétní mimořádná opatření nejsou dle mého názoru v tuto chvíli potřeba.

Jak to vypadá se záměrem města zřídit příspěvkovou organizaci Centrum sociálních a zdravotních služeb?

I přes místy až fanatickou nepřejícnost některých členů opozice jsme díky skutečně nadlidskému úsilí a výkonu paní místostarostky Ženíškové nasadili velmi ostrý kurz změn v sociální sféře. Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast, o které ČSSD velmi ráda hovoří, nedivím se jejich děsu, když se objeví někdo, kdo skutečně s plným nasazením něco dělá. Nicméně i toto je téma na samostatnou delší debatu.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: