Dnes je pátek 20. září 2024., Svátek má Oleg
Počasí dnes 21°C Polojasno

Německá CDU/CSU požaduje hraniční kontroly u všech sousedů včetně Česka

Německá CDU/CSU požaduje hraniční kontroly u všech sousedů včetně Česka
Ilustrační obrázek | zdroj: Profimedia

Německá konzervativní opoziční unie zvyšuje tlak na vládu kancléře Olafa Scholze kvůli hraničním kontrolám, požaduje jejich obnovení se všemi sousedními státy. 

Alexander Throm, který je vnitropolitickým mluvčím parlamentním frakce CDU/CSU, v rozhovoru s deníkem Rheinische Post řekl, že očekává od kancléře, že obnovení kontrol spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserové přikáže.

Německo nyní kvůli boji s nelegální migrací střeží pomezí s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem. Do konce září chce také kontrolovat hranice s Francií, a to v souvislosti s letní olympiádou v Paříži. Zhruba do poloviny července provádělo kontroly i na hranicích s Belgií, Nizozemskem, Lucemburskem a Dánskem. Důvodem bylo fotbalové mistrovství Evropy, které Německo hostilo. Tyto kontroly už ale země k nelibosti CDU/CSU ukončila.

"Právě tyto hraniční kontroly paní Faeserová z velké části opět zrušila, čímž znovu způsobila bezpečnostní problém," řekl Throm. "Očekávám, že kancléř spolkové ministryni okamžitě přikáže, aby tyto hraniční kontroly ihned obnovila," poznamenal.

Už na konci července prohlásil braniborský ministr vnitra Michael Stübgen (CDU), že Německo musí kontrolovat své hranice, dokud nebude fungovat nový azylový systém Evropské unie, což by mohlo být v roce 2026. Stübgen je předsedou grémia ministrů vnitra německých spolkových zemí.

Spolkové ministerstvo vnitra o rozšíření kontrol na ostatní úseky německých hranic neuvažuje, za klíčovou kvůli migračnímu tlaku považuje jen ostrahu jižního a východního pomezí. Tudy migranti bez potřebných dokladů do Německa nejčastěji přicházejí. Tyto kontroly podporuje i kancléř Scholz.

Proti opětovnému rozšíření kontrol na celou délku hranic, jak požaduje unie CDU/CSU, je Andreas Rosskopf z vedení policejních odborů GdP, které jsou největší odborovou organizací policistů v Německu. Podle něj takový krok není dlouhodobě možný z personálních a materiálních důvodů.

Zdroje: