Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Němcová očekává, že vládu se nepodaří sestavit. Budou nové volby

Němcová očekává, že vládu se nepodaří sestavit. Budou nové volby
Miroslava Němcová | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Voliči ještě nerozhodli o vítězi říjnových voleb do Poslanecké sněmovny a volební lídryně ODS Miroslava Němcová už hovoří o dalších předčasných volbách. V rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že se žádné ze stran nemusí podařit sestavit vládu, u moci by tedy zůstal úřednický kabinet Jiřího Rusnoka a nové sněmovní volby by na sebe nenechaly dlouho čekat.

Občanská demokracie se ocitla v nové situaci, do voleb nejde nejen jako favorit, ale ani jako nejsilnější pravicová strana. "Počítám s tím, že budeme v opozici," připouští Miroslava Němcová. Vidí ale i další možnost, o které dosud nikdo nehovořil.

"Týden, co je před námi, může hodně věcí zamíchat a může se stát, čehož se každým dnem bojím víc a víc, že se neposkládá nic. Že ty mimořádné volby nevyřeší vůbec nic. Že ČSSD a komunisté nemusí dát dohromady většinu. Že bude ještě dlouho vládnout kabinet Jiřího Rusnoka v demisi," říká první dáma ODS.

Předpovídá především velkou nestabilitu, ale neví, jestli by ODS prospěla role opozice, nicméně s ní počítá a nebojí se toho. "Neumím teď říct, co je ideální. Počítám s tím, že může být nestabilní situace a vůbec nevíme, kdo bude vládnout a zda nebudou nové volby velmi brzy," spekuluje Němcová.

S Babišem nikdy

Za spojence ODS označila politička TOP 09 a lidovce. Naopak zásadně odmítá spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše, které označuje za nesystémové a nespolehlivé. "Při prvním třesku ve sněmovně, může to být klidně hned státní rozpočet, nebudou umět garantovat počet hlasů, se kterým do koalice vstoupili," říká.

Dodává, že všichni členové ODS musejí předložit lustrační osvědčení a doložit, že nikdy nespolupracovali s StB. A neumí si představit, že by partnerem občanské demokracie měl být Babiš, který je ze spolupráce s StB podezřelý.

Strana se před nedávnem rozkmotřila se svým otcem zakladatelem Václavem Klausem. Němcová k němu přitom měla vždy velmi blízko, ovšem to, že by se vrátil do ODS, si neuměla představit. "Netvrdila jsem, že nechceme s Václavem Klausem mluvit, že nechceme spolupracovat, naopak jsme to chtěli. Měl ale jinou představu a v tu chvíli jsem si řekla, že návrat Klause do vedení ODS je nesmysl," říká Němcová v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Zdroje: