Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Rudí se tvrdě vypořádali s umělci ze Staromáku. Schytal to i Schwarzenberg

Rudí se tvrdě vypořádali s umělci ze Staromáku. Schytal to i Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | zdroj: isifa/MAFRA/František Vlček

Komunisté vnímají, že se proti nim šikuje „umělecká fronta“, která chce upozornit na údajné nebezpečí rudých. Přesto si prý z umělců, co proti nim vymysleli třeba koncert na Staroměstském náměstí nazvaný Nikagdá nězabuděm/Jde se volit, nic nedělají. Pořadatelům akce ale vzkazují: "Antikomunismus ve společnosti urazil nejenom kus cesty, ale dávno je už za zenitem. Lidé mají dnes jiné starosti!"

Skupina Lucie, Nightwork, Chinaski a další tuzemští muzikanti v pondělí večer hráli lidem na Staroměstském náměstí prý proto, že je zapotřebí zabojovat proti údajné hrozbě zleva. Koncert je nazvaný podle části textu písně Karla Kryla o roce 1968 Nikagdá nězabuděm/Jde se volit a zpěvák David Koller, co sérii koncertů organizuje, k tomu říká:

„Jsme občanská iniciativa, spojení lidí, kterým není lhostejný stav věcí kolem nás. Apatie a rozčarování jsou velké, ale s nimi to moc nikam nepovede. Nevidíme budoucnost v oživování komunistické zombie, ani v pohybu naší země směrem do Kremlu. Vidíme ji v samostatně myslících svobodných lidech. Prvním krokem je, že půjdeme volit. Neříkáme koho volit, víme ale koho nevolit.“

Koncert zmíněných kapel podpoří vstupy mnoha hostů, třeba zpěvačky Ewy Farné, moderátora Jana Krause, herečky Báry Hrzánové, zakladatele Protikorupčního fondu Karla Janečka či režiséra Jana Hřebejka.

Video: Komunisté rozhodně nepatří ke kormidlu...

To ale není vše, co se proti komunistům v těchto dnech objevuje. Iniciativu vzala do rukou i skupina, která natočila předvolební video s názvem Svoboda v ohrožení?. Podle dílka, které je také k vidění na serveru YouTube.com, prý komunisté rozhodně nepatří ke kormidlu.

„Byly to zločinné režimy a ještě děti mých dětí budou v sobě nést trauma z podmínek, ve kterých vyrůstali jejich rodiče,“ zmínil v něm například publicista Fedor Gál, který podle svých slov bude volit ODS. Ve videu připomíná, že se narodil v koncentračním táboře a že většinu života prožil v komunismu. O nebezpečných komunistech na videu promlouvají i politolog žijící ve Francii Jacques Rupnik, bývalý mluvčí České biskupské konference a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a třeba i senátor Jaromír Štětina, jenž kdysi stál za aktivitou, která měla na svém konci dokázat „zločinnost“ KSČM.

Kníže: Pozor na levici! Zavede tady autoritativní režim

A do třetice – i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg začal výrazně hrát na protikomunistickou a protilevicovou vlnu. V rozhovoru pro časopis Týden kupříkladu zmínil, že pro něj při nadcházejících volbách bude důležité, aby nevznikla levicová ústavní většina. „Protože pak bychom po několika letech tuto republiku nepoznali... Asi by u nás nastolili autoritativní režim. Inspiraci máme v Maďarsku, Bělorusku a Rusku,“ poznamenal k tomu kníže pro Týden.

Jenže komunisté se tomu všemu nejenom pousmívají, ale dokonce hovoří i o tom, že voliči na takové názory prostě kašlou.

„Chápu, že se někteří pánové neustále potřebují zviditelňovat, ale já bych jim ráda vzkázala, že ti lidé v ulicích různých měst, s nimiž se setkávám při volební kampani, na ně kašlou. Kašlou na ně, protože mají úplně jiné starosti a chtějí, aby je někdo řešil. Lidé si to ve volbách rozhodnou bez nich,“ reagovala exposlankyně za KSČM a čtyřka na stranické kandidátce Moravskoslezského kraje Kateřina Konečná.

Konečná: Asi by tady nikdo Štětinu neznal

„Já jsem tři týdny na ulici od rána do večera a musím říci, že lidé v Moravskoslezském kraji mají úplně jiný názor než ti, co straší komunisty. Mám dokonce pocit, že kdyby se tady někdo lidí tázal, kdo to je pan Štětina, takže by to ani nevěděli, přestože je senátor. Někteří ale holt mají pořád pocit, že se musí zviditelňovat. Pokud to dělají na úkor někoho jiného a chtějí ho tak zhanobit, nikdo jim to nemůže brát, ať to dělají, žijeme přece v demokratickém státě! Ovšem realita života na vesnicích a ve městech je úplně někde jinde,“ pokračovala mladá komunistka.

„Zajímalo by mne, kdo jim to platí. Ať mi nevykládají, že to je vše z dobrého srdce,“ zmínila pak ke koncertu na Staroměstském náměstí.

„A inspirace a přání Karla Schwarzenberga? Těch tady máme naopak z jeho strany a ze strany TOP 09 za sedm let mnoho - vytunelované sKarty, vytunelovaný stát, nejsou peníze, neboť se všude krade, to je inspirace Karlem Schwarzenbergem! Lidi jeho typu a typu Karolíny Peake by možná v této republice měli chodit kanály, protože tento stát dovedli někam, kde se lidem nežije dobře, kde nemají základní jistotu, že se o ně stát – když budou potřebovat – postará. Pokud pan Schwarzenberg hraje na antikomunistickou vlnu a zakrývá průšvihy svých ministrů, které byly v řádech stovek miliard, tak je to jen velká ostuda a pro mne tím ztrácí jakýkoliv glanc,“ nandala nakonec Konečná předsedovi TOP 09.

Hrozba rudými třešněmi je za zenitem

„Vůbec mne nepřekvapili a dalo se to očekávat. Ovšem má odpověď na to je, že antikomunismus ve společnosti urazil nejenom kus cesty, ale dávno je už za zenitem, i když se vláda snažila, seč mohla, a zaúkolovala i Ministerstvo vnitra, aby zakázala nebo alespoň pozastavila činnost KSČM,“ zmínil k aktivitě umělců komunista Miroslav Opálka. Voliče podle něj prý podobný koncert, jaký bude na Staroměstském náměstí, nijak neovlivní.

„Praha je hodně specifická, vůči jiným krajům je tady jiná skladba voličů. Nejde ale jenom o toto. Třeba v pátek to byl médii hojně prezentovaný pan Vondruška a dokonce po osvobozujícím rozsudku byly citovány v televizi výpovědi, které ani soud nevzal jako relevantní. V sobotu to pak byla akce, kde se vábilo na prohlídku bývalého sídla KSČ... No a teď je to koncert. Já čekám, že to bude do konce týdne gradovat. Důležité bude, co se vyrojí dva dny před volbami, na což už ale žádná konkrétní strana nebude moci nijak reagovat. Ale já myslím, že lidé už nenaletí,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Podle europoslance Jaromíra Kohlíčka (KSČM) je zvláště Karel Schwarzenberg v protikomunistické náladě už dlouho jaksi „mimo“. „A projevil to nejenom v posledním rozhovoru pro Týden, ale i při rozličných rozhovorech pro zahraniční tisk a při volební prezidentské kampani. Podle mne tím vším jen projevuje odtrženost od reality,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Kohlíček a zdůraznil, že zvláště mládež je dnes vtahována do velké konfrontace s komunismem.

Mladí chtějí mít jen klid, tak přitakají...

„Je to často výsledek ideologické práce učitelů. Jestliže vám dospělý člověk bude dlohodobě vykládat, že tahle skupina lidí má krev na rukou, tak pak studenti vesměs jen přitakají, aby se nějak konformně zachovali. Je to leckdy také otázka toho, zda si chtějí vybudovat kariéru a dělají to podobně jako někteří komunisté po roce 1968,“ doplnil pak Kohlíček se zdůrazněním, že by bylo dobré, kdyby všichni ti komunistobijci měli tak kvalitní program a kvalitní lidi, aby přitáhli lidi také něčím jiným než tím, že plivou na jiné.

Bývalý místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý by pak umělcům ze "Staromáku" nejradši nevzkazoval nic. Vysvětlení je podle něj jednoduché. „Prostě ztrácí nervy, to je všechno. Chápu, že čtyři dny před volbami už nervozita stoupá a abych pravdu řekl, tak už mi takové akce trochu chyběly,“ uvedl ParlamentnímListům.cz ironicky Černý.

Černý: Těší mne, že se námi tak zabývají

„To je přece normální, že v této zemi lidé, kteří dřív vyhlašovali různé mobilizace v boji proti nám a proti nebezpečí, které prý představujeme, znovu bijí na poplach. Já tohle snad ani nechci komentovat. Trochu mne to ale těší, neboť pro mne to jinými slovy znamená, že berou náš volební potenciál nesmírně vážně a že opravdu předpokládají, že volby dopadnou tak, jak většinově v téhle zemi převládá názor. Tedy, že dojde k nějaké zásadnější změně a že levice bude mít šanci ve vystřídání,“ zmínil dále Černý.

Prý si dokonce ani nemyslí, že podobné akce pro KSČM budou mít nějaký zničující závěr. "Možná naopak. Tyhle akce už totiž v minulosti byly kontraproduktivní a tak mám pocit, že tomu bude i letos,“ dodal Černý.

„Já téma antikomunismu považuji za značně vyčpělé a mám pocit, že když nejsou žádné argumenty na obhajobu toho, co tady bylo v posledních letech za vlády pravice, tak posledním argumentem, který lze ještě použít, je, že v lidech budeme nastolovat nějakou obavu z toho, že by KSČM mohla mít případně nějakou větší moc. Myslím si ale, že systém strašení lidí komunismem už je málo účinný. Už je to vyčpělé téma, “ podotkla pro ParlamentníListy.cz volební jednička Královehradeckého kraje Soňa Marková.

Kníže má podle nás nejvíc másla na hlavě

„Občané ČR nejsou hloupí a určitě se nenechají vystrašit něčím, co není reálně nijak podložené. Navíc za posledních více jak dvacet let KSČM prokázala, že je stranou budoucnosti a nikoliv stranou minulosti,“ zmínila Marková na otázku, zda akce podobného ražení mohou poškodit KSČM.

Karel Schwarzenberg má sám máslo na hlavě za to období, kdy on a jeho strana byli u moci a kdy se prakticky všem lidem kromě těch nejbohatších špiček zhoršil život a bylo pošlapáno jejich právo na důstojný život. Takže podle mne když on používá tyto argumenty a nemá žádné jiné, tak to svědčí jenom o tom, že už nemá této společnosti co říci. Je to jen taková figurka,“ dodala Marková na konto předsedy topkařů.

Dolejš: Kdo se bojí opozice, ten se bojí o pozice

„Každý má právo na názor, i tito sami sebou vyvolení kumštýři. Ovšem je otázkou, zda tato prvoplánová agitka bude mít větší efekt. Mají-li obavu o historickou paměť národa, tak myslím, že nepomohou pokusy vést minulé války. A nelze nevzpomenout heslo z roku 1989 - Kdo se bojí opozice, ten se bojí o pozice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz důrazně místopředseda KSČM Jiří Dolejš s tím, že je zajímavé, že na pondělním setkání KSČM s občany na náměstí Míru komunisty nikdo za utlačování práv a utiskování svobody, o němž hovoří v klipu Svoboda v ohrožení? Jaromír Štětina či Fedor Gál, nenapadal.

Lidé nám tady spíš pláčí...

"Staromák je pro VIP, tady, na náměstí Míru, mají lidé jiné starosti. Třeba rostoucí nájmy, malé důchody a strach z rostoucí kriminality," sdělil Dolejš dojmy občanů z nejčerstvějšího předvolebního mítinku KSČM.

„Krylem se zaštiťují jako ikonou politické písně. Škoda, že nechali bez povšimnutí kritiku nových časů od Karla Kryla. Tomu po návratu z emigrace po roce 1989 vadilo politikaření nových mocných, mluvil o nahrazení skutečné demokracie pouhou demokraturou a korytářstvím privatizačních mafií. Kritičnost Karla Kryla totiž neskončila rokem 1989. A určitě by nedával vinu za současný marasmus někomu, kdo po více než dvaceti letech neměl na správu země vliv,“ dodal Dolejš ke koncertu na Staroměstském náměstí v Praze, který byl nazvaný podle části textu písně Karla Kryla o roce 1968 „Nikagdá nězabuděm“.

Zdroje: