Dnes je sobota 11. května 2024., Svátek má Svatava
Počasí dnes 6°C Zataženo

Nemáš iPhone? Jsi nýmand. Lidé se poměřují majetkem

Nemáš iPhone? Jsi nýmand. Lidé se poměřují majetkem
zdroj: Profimedia

Zejména senioři, ale i lidé mladší, často remcají, že se jim v Česku žije mizerně. Ba co víc, že v minulosti bylo lépe. Podle odborníka na historii, Zdeňka Čecha, je ale jejich pohled dosti jednostranný. Žije se nám prý daleko lépe než za socialismu.

Hlavním problémem současnosti je nenasytnost. Lidé se poměřují majetkem, soupeří o to, kdo má lepší mobil, automobil či televizor. Kdo nedosáhne na požadované vybavení, je v očích ostatních "nýmand".

Nůžky v české společnosti se rozevírají čím dál více. Střední třída pomalu mizí, horních deset tisíc si žije nad poměry, zatímco miliony lidí přežívají od výplaty k výplatě. Tak by se dala v kostce shrnout atmosféra, která v tuzemsku panuje. Podle spisovatele historické literatury faktu Zdeňka Čecha si ale v současné době Češi nemají zas tak moc na co stěžovat.

"Hmotné vybavení českých domácností je mnohem vyšší než třeba 25, 30 let zpátky. Problém je, že lidé žijí v nenasytnosti. 20 let jsou masírování masivní reklamou. Pak se poměřují podle toho, kdo co má. Nemáš takový či takový typ mobilu? Tak jseš nýmand," vysvětlil současnou náladu v české společnosti.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.