Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Nejférovější dodavatelé energií jsou MND a Europe Easy Energy, ukázal průzkum srovnám.cz

Nejférovější dodavatelé energií jsou MND a Europe Easy Energy, ukázal průzkum srovnám.cz
zdroj: tisková zpráva

Průzkum portálu srovnám.cz ukázal, že český trh s energiemi se neustále mění, zejména ve vztahu k zákazníkovi. Ohodnocení jednotlivých firem se týká věcí jako srozumitelnost smluv či možnosti zákazníka kontaktovat poskytovatele energií. Jak si vedou dodavatelé energií v roce 2018?

Stejně jako loni vycházelo bodování v průzkumu z toho, jaká kritéria lidé považují za podstatná. Nejdůležitější je pro ně především srozumitelnost smluv a způsob informování o změně poskytovaných služeb.

Na rozdíl od loňska se dodavatelé rozdělili do dvou kategorií – podprůměrné a nadprůměrné. V průměru se totiž letos neumístil nikdo. Ukazuje to na silnou polarizaci trhu, kdy firmy buď uživatelský komfort od loňska zlepšily, nebo na něj rezignovaly. Stejně jako loni se na prvním místě umístila MND, kterou se stejným bodovým ziskem doplnila na špičce žebříčku společnost Europe Easy Energy. Obě dvě excelují především v oblasti smluv, ať už jde o jejich srozumitelnost, nebo absenci háčků jako je automatické prodlužování.

srovnam-oprava zdroj: tisková zpráva

Zajímavé je také velké zlepšení na straně ČEZ, která oproti roku 2017 hodně zapracovala na komunikaci se zákazníky.

Celkově platí, že úspěšní dodavatelé, jako právě MND či Europe Easy Energy, si nadále udržují vysoký standard v přístupu k zákazníkům. Jisté vylepšení jde najít prakticky u všech firem, ale ty z konce žebříčku ukazují, že stále nedokáží udržet krok se změnami u konkurence.

Smutné ovšem je, že ze všech 21 posuzovaných dodavatelů pouze čtyři podepsali etický kodex – MND, VEMEX Energie, Energie ČS a Europe Easy Energy.

Když spočteme všechny položky, stejně jako loni se na první příčce umístila MND, která dlouhodobě vychází zákazníkům vstříc prakticky ve všech hodnocených kritériích. Pozitivní je, že stejného bodového zisku dosáhla nově i společnost Europe Easy Energy, která zjevně pochopila, podle jakých kritérií se zákazníci v dnešní době rozhodují o volbě dodavatele energií.

Zdroje: