Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nejčtenější tweety o Islámském státu psal mladý inženýr z Indie

Nejčtenější tweety o Islámském státu psal mladý inženýr z Indie
Bojovníci Islámského státu. | zdroj: Profimedia

Žádný z vůdčích bojovníků ani naverbovaný muslimský fanatik z Evropy, ale mladý inženýr z Indie byl největším propagátorem Islámského státu na internetu. Jeho twitterový účet sledovalo téměř 18 tisíc uživatelů. K jeho dnešnímu zatčení přispěli nikoli agenti některé z bezpečnostních služeb, ale reportéři z britské televizní stanice Channel 4.

Nebýt toho, že na 24letém byznysmenovi Mehdi Masroor Biswasovi vystupujícímu na Twitteru jako Shami Witness byla jeho rodina finančně závislá, odjel by bojovat za Islámský stár přímo do Iráku nebo Sýrie. Tahle ho podporoval alespoň z tepla domova. A měl skutečně úspěch, tisíce jeho fanatických příspěvků měly měsíčně kolem dvou milionů zhlédnutí.

Kromě toho, že velebil „hrdinské“ skutky džihádistů a zveřejňoval videa, na kterých bojovníci Islámského státu uřezávali hlavy syrských vojáků, verboval nové bojovníky. Díky tweetům v angličtině měly jeho příspěvky dosah po celém světě. Odhaduje se, že jeho pravidelnými čtenáři byly zhruba dvě třetiny zahraničních bojovníků.

Muži, který působil jako šéf marketingu jednoho z obchodních řetězců v Bengalúru, přitom na zveřejňování příspěvků nepřišlo nic divného. „Neudělal jsem nic špatného. Nikoho jsem nepoškodil, neporušil jsem žádný ze zákonů,“ tvrdil reportérům, kterým k odhalení vlivného islamisty údajně stačilo jen pár kliků.

Jak už to často bývá, ani Biswas nepůsobil navenek jako fanatický podporovatel Islámského státu a jeho přátelé zřejmě ani nic netušili. Jeho osobní Facebook byl plný vtipných obrázků, videí a fotek z posezení s přáteli. Dokonce na něm naopak protestoval proti únosům a znásilňování.

Twitterový účet @ShamiWitness jeho autor odpojil prakticky hned po zveřejnění reportáže na Channel 4. Ještě před tím ale stihl svým příznivcům slíbit, že založí nový a vyzvat je k tomu, aby ho následovali. K tomu ale nedošlo, policie byla rychlejší.

Zdroje:
BBC, Channel 4