Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nečasův poradce Joch: Bezplatné vzdělání na vysokých školách je perverzní

Nečasův poradce Joch: Bezplatné vzdělání na vysokých školách je perverzní
zdroj: Mediafax

Poradce předsedy vlády Petra Nečase pro lidská práva Roman Joch kritizuje studentské protesty Týden neklidu pořádané iniciativou Za svobodné vysoké školy. Krátce před polednem hlasitý protestní průvod deseti tisíc studentů dorazil právě před sídlo Nečasova úřadu ve Strakově akademii.

Iniciativa se staví proti zavedení školného a rovněž jí vadí, že by vysoké školy již nemohly nakládat s veřejnými finančními prostředky dle své libovůle a to, na co půjdou, by více kontroloval stát prostřednictvím demokraticky zvolených politiků. Studentům vadí „omezení pravomoci nakládat se svěřenými prostředky podle vlastního rozhodnutí a vpuštěním soukromých finančních a obchodních zájmů do vysokoškolského hospodaření“.

„Lituji toho, že školné nebylo zavedeno mnohem dříve. Je skutečně ostuda, že žijeme 22 let ve svobodné společnosti a tak velká část studentů není způsobilá, nechce žít ve svobodě s odpovědností, která k ní patří. Tím, že dostávají vzdělání, tak získávají hodnoty, za které by měli zaplatit. Měli by finančně ocenit školy za to, že díky získanému vzdělání jejich příjmy v dospělém životě budou mnohem vyšší, než kdyby byli bez vysokoškolského vzdělání. Nyní dostávají tyto hodnoty zdarma za peníze všech daňových poplatníků této země,“ řek Roman Joch.