Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Nečas prý vyvolává v ODS atmosféru strachu. Víme více

Nečas prý vyvolává v ODS atmosféru strachu. Víme více
Premiér Petr Nečas (ODS) | zdroj: Mediafax

Výkonná rada ODS na svém zasedání v Jihlavě minulý čtvrtek zrušila dvě oblastní sdružení v Praze (Prahu 4 a Prahu 12) a jedno středočeské (Praha-západ). ParlamentníListy.cz mají informace o tom, jak výkonná rada probíhala a jak probíhala regionální rada Prahy.

„Že se zrušilo oblastní sdružení Praha-západ má svou určitou logiku. Vedení ODS na to bylo upozorňováno již od loňského léta a na výkonné radě se to řešilo. Zrušení Prahy 4 a Prahy 12 přišlo ale jako blesk z čistého nebe. To se před tím vůbec neprobíralo. To je nebezpečný precedens do budoucna. Příště takhle Nečas může zrušit jakoukoli oblast, která ho bude kritizovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen Výkonné rady ODS.

Nikdo si netroufnul oponovat

„Bylo to tak, že se velkou část výkonné rady řešila Praha-západ. Zrušení oblastí z Prahy se s tím už jenom spláchlo v jednom balíku. Byla tam taková atmosféra strachu, že kdyby se na výkonné radě proti tomu někdo postavil jako proti nestandardnímu kroku, byl by snad na místě vyloučen a Nečas by ho automaticky označil za přisluhovače kmotrů. Nikdo si netroufl ani ceknout. Bylo to i o tom, že většina členů výkonné rady z Prahy, co tam byla, je na straně Svobody. Zahradil mlčel. Ostatní členové výkonné rady situaci v Praze neznají, tak si s tím nechtěli pálit moc ruce. Nečas také využil toho, že první místopředseda ODS Martin Kuba nebyl na výkonné radě a byl v té době v Americe. Kuba by podle mě něco takového nepřipustil,“ dodal zdroj z výkonné rady.

Podle informací redakce Svoboda na nedělní regionální radě potvrdil, že zrušení oblastí neprojednala regionální rada pražské ODS, ani pražské grémium. Rovněž prý Svoboda řekl, že při návrhu zrušení oblastí postupoval na výkonné radě v koordinaci a konzultaci s Nečasem.

Zdroje: