Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Natočte o nás pořádný velkofilm, žádá Polsko Hollywood

Natočte o nás pořádný velkofilm, žádá Polsko Hollywood
Polsko chce také hollywoodský válečný film ze svých dějin. Vládě by se líbilo něco podobného jako je film Zachraňte vojína Ryana od Stevena Spielberga | zdroj: Bontonfilm

Spojené státy mají Zachraňte vojína Ryana nebo Pearl Harbor, Skotsko Statečné srdce, které vyzdvihují národní hrdost. Polsko ale na svůj hollywoodský velkofilm zachycující významnou událost z jeho dějin stále čeká. Nová polská vláda s tím chce něco udělat a už začala oslovovat producenty, píše britský deník The Guardian.

Polští konzervativci věří, že by obdobný hrdinský film pomohl zlepšit polskou image v zahraničí a navíc by dal Polákům příležitost být na sebe a své dějiny vlastenecky hrdí. I když podle kritiků jde spíš o snahu vytěžit z rostoucího nacionalismu co to jen jde a zároveň odtáhnout pozornost lidí od ekonomických problémů. 

"Neexistuje žádný mezinárodně uznávaný film o polské historii. To mě mrzí. Každá společnost potřebuje něco, co ji spojuje, aby si budovala svou sílu a vyhrála, nebo spíš neprohrála na světovém poli. Ekonomicky i politicky," obhajuje ideu polský ministr kultury Piotr Glinski.

A hned nabídl i dvě velké témata, která by stála podle něj za zpracování. Líbilo by se mu zpracovat polskou vůdčí roli v bitvě u Vídně v roce 1683 nebo polské vítězství v bitvě o Monte Cassino v roce 1944, jedné z nejkrvavějších bitev druhé světové války.

Obě válečná témata už dříve zpracovali polští filmaři se skromným rozpočtem. Ambice na světový úspěch tak moc neměli.

Glinski nyní chce témata naservírovat hollywoodským producentům, vláda je podle něj už s několika z nich v kontaktu. O koho by ale mělo jít, neřekl.

Představu, jak by takový film, který má dodat Polákům vlastenecké sebevědomí, měl vypadat, má jasnou: "Takových filmů existuje hodně, hlavně těch amerických - příkladem může být třeba Zachraňte vojína Ryana nebo Pearl Harbor."

Zdroje:
The Guardian