Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Našli jsme místo procesu s Ježíšem, věří jeruzalémští archeologové

Našli jsme místo procesu s Ježíšem, věří jeruzalémští archeologové
Davidova věž v Jeruzalémě | zdroj: Profimedia

Stará opuštěná budova přiléhající k Muzeu jeruzalémské historie v Davidově věži v Jeruzalémě podle archeologů skrývá pozůstatky paláce, ve kterém se měl uskutečnit proces s Ježíšem Kristem. Uvedl to server deníku The Washington Post.

Jeruzalémští archeologové věděli, že se v místě v dobách Osmanské říše nacházelo vězení, při vykopávkách ale odkryli základy ještě mnohem staršího data. Předpokládají, že jde o pozůstatky paláce postaveného králem Herodem.

Historici, duchovní a architekti se nemohou shodnout na tom, kde přesně se Ježíšův proces s Pilátem Pontským uskutečnil, ale předpokládá se, že Pilát byl během svého pobytu v Jeruzalémě hostem krále Heroda v jeho paláci.

A právě o jeho nálezu jsou jeruzalémští archeologové přesvědčeni. "Sice tu samozřejmě není žádný nápis, který by to dokazoval, ale nalezené vězení odpovídá historickým pramenům i výpovědi z evangelií," ujišťuje Shimon Gibson, profesor archeologie na University of North Carolina at Charlott.

Farář z jeruzalémského kostela Christ Church David Pileggi tvrdí, že objev starého vězení jen potvrzuje letité dohady. "Nález potvrzuje to, co si celou dobu všichni mysleli – tedy že se soud konal v blízkosti Davidovy věže," uvedl.

Ředitel Muzea jeruzalémské historie Eilat Lieber doufá, že by se vězení mohlo postupně stát novým poutním místem. "Místo může být významné pro poutníky, pro něž je důležitá historická správnost. Ostatním stačí hlavně jen to, že k soudu došlo v Jeruzalémě – stejně většinou míří do Golgoty na místo ukřižování," mírní počáteční nadšení expert na křesťanství a pouť do Svaté země Yisca Harani.

To, že pro běžné poutníky není až zas tak důležité přesné místo vynesení osudného ortelu ani správné zeměpisné umístění cesty, po které Ježíš kráčel – Via Dolorosa – dokazuje to, že zmíněná cesta se postupem času několikrát změnila. Například v byzantském období začínala blíž oblasti, ve které se dnes nachází muzeum.

"Nemyslím si, že by se vězení mohlo v dohledné době změnit v nové svaté místo, ale pomáhá nám lépe vysvětlit a poznat historii Jeruzaléma," uvedl Pileggi.

Zdroje: