Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Napadení, loupež, agresivita. Vězni jsou na svobodě

Napadení, loupež, agresivita. Vězni jsou na svobodě
Policie u případu | zdroj: http://policejnidenik.cz/

Pokud prezident Václav Klaus zamýšlel vyhlášenou amnestii jako krok, který bude veřejností pozitivně přijat, tak se podle oslovených odborníků minul úsudkem. Jednak proto, že je v rozporu s jeho dosavadními názory. A také proto, že se lidé obávají toho, že se v rámci široké amnestie dostanou na svobodu i ti, kteří by si ve vězení zasloužili ještě nějakou dobu pobýt. Na webu Policejního deníku založili speciální rubriku se zprávami o amnestovaných vězních, kteří se po svém propuštění dopustili přečinů a přestupků.

Amnestovaný vězeň byl na nádraží agresivní

Strážníky městské policie Pardubice dnes přivolal na pomoc pracovník ochranky vlakového nádraží, protože si o půlnoci již nevěděl rady s podnapilým mužem, který se na něho sápal, řval a byl agresivní i na procházející cestující.

Pokoušel se napadnout i strážníky, sprostě jim nadával a udeřil pěstí do jejich služebního vozidla. Skončil na záchytce a protože byl tak opilý, že nemohl ani nadýchat do měřícího přístroje, byl ihned hospitalizován. Krátce před polednem mu po uložení blokové pokuty byl ze záchytky propuštěn.

Pro zajímavost – jednalo se o muže, který byl na základě amnestie čerstvě propuštěn z nápravně výchovného ústavu v Odolově na Trutnovsku.

Amnestovaný vězeň řádil v restauraci

Policisté na Zlínsku museli řešit první případ, ve kterém hrál roli amnestovaný vězeň. Muž se totiž choval velmi agresivně v jedné restauraci ve Slavičíně.

Policejní hlídka z místního obvodního oddělení přijela vyšetřovat konflikt do provozovny kolem půl čtvrté odpoledne. Podezřelý silně opilý čtyřicetiletý muž z Přerova tam uhodil do obličeje devětapadesátiletého hosta. Dal do rány takovou sílu, že muže odhodil na stůl, který se zlomil. Podle všeho se tímto způsobem chtěl dostat k výherním automatům a host mu stál v cestě. Starší muž utrpěl drobné poranění. Pachatel odmítal s policií spolupracovat. Nadýchal 2,45 promile a reálně hrozilo, že bude ve svém nehorázném vystupování a ohrožování ostatních pokračovat. Proto ho policisté zajistili a odvezli do cely k vystřízlivění. Nakonec mu sdělili podezření z přečinu výtržnictví.

Že se muž dostal z vězení na amnestii předchozí odpoledne, dokládá výpis z rejstříku trestů, ve kterém už má jedenáct záznamů. Jeho první kroky směřovaly do hospody, kde se opil tak, že mu hrozí návrat za mříže.

Amnestovaný se odvozu nedočkal

Brněnští policisté zastavili včera v podvečer ve Vranovské ulici Mercedes se slovenskou registrační značkou. Jeho jednatřicetiletý řidič absolvoval s negativním výsledkem orientační dechovou zkoušku na požití alkoholu, zkoušku na ovlivnění jinými návykovými látkami však odmítl. Podle jeho slov měl obavy s přesnosti přístrojů. Nebránil se však odběru krve a moči a netajil se ani tím, že požil heroin. Rozbor prokázal přítomnost amphetaminu, opiátu a benzodiazepinu. Řidič byl zadržen a bude se zodpovídat minimálně z ohrožení pod vlivem návykové látky. V autě se totiž našlo také pět psaníček heroinu.

Šťastně neskončil výlet do Brna ani pro jeho spolujezdce. Při kontrole vyšlo najevo, že si u nás v minulosti nepočínal zrovna v souladu s právními předpisy. Od soudu totiž odešel se soudním vyhoštěním platným až do roku 2017. Také on byl zadržen a čeká ho zkrácené přípravné řízení pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Oba muži jeli pro svého kamaráda do věznice, ten byl propuštěn na amnestii, odvozu se však nedočkal.

Amnestovaný kradl cukrovinky v obchodě

Ani ve Frýdku-Místku si svobody neužil muž dlouho svobody. Při včerejší krádeži v Penny marketu byl zadržen bezpečnostní agenturou, při krádeži cukrovinek v hodnotě 29,- Kč.

Podezřelý byl převezen k prokázání totožnosti na Policii ČR, a zda nebyl v minulosti trestán za obdobné přestupky. Bylo zjištěno, že byl v součastné době propuštěn na základě amnestie. Policie si celou událost převzala k dořešení.

Amnestovný mladík si svobody dlouho neužil

Amnestovaný mladík ze Znojemského regionu zamířil z Plzně přímo na Znojemsko. Třicetiletý muž opustil ve čtvrtek po sedmnácté hodině vězeňský areál. Autobusem jel z Plzně přes Brno a kolem půlnoci prý vystoupil v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Během cesty vypil litr rumu a posilněn alkoholem se vydal do restaurace v Nádražní ulici. Nenechal se odradit tím, že bylo zavřeno a dovnitř se dostal násilím. Majitel provozovny nám ve tři hodiny v noci oznámil podezření, že se mu někdo vloupal do restaurace. Na místo ihned vyjela policejní hlídka a muže uvnitř zadržela. Choval se velmi agresivně a vulgárně. Nakonec skončil v policejní cele ve Znojmě. Vzhledem k tomu, že je důvodně podezřelý z krádeže spáchané vloupáním a čelí trestnímu stíhání v mnoha dalších kauzách, podáme návrh na jeho vzetí do vazby.

Jedná se o muže, který byl v únoru loňského roku odsouzen za krádež. Nástupu do věznice se však vyhýbal. Podařilo se nám jej zadržet přímo při činu, když se koncem června vloupal do prodejny potravin v Hrušovanech nad Jevišovkou. Tehdy na základě příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody putoval rovnou za mříže. Vyšlo najevo, že je důvodně podezřelý i z dalších krádeží v tomto městě. Na různých místech měl například odcizit motocykl, radiátory, kabelku, oblečení, nářadí nebo rybářské pruty. Dokonce se v minulosti bez zábran proběhl po karoserii policejního vozu a tím způsobil na několika místech promáčkliny.

Amnestovaný se vloupal do domu

Po dvacáté hodině večer včera přijal operační Městské policie Karviná oznámení o muži, který násilně vylomil okénko rodinného domku v Karviné-Starém Městě a vniknul dovnitř objektu.

Strážníci, kteří dorazili na místo, zjistili, že okno verandy domu je poškozené a zevnitř lze slyšet hluk. Na výzvu k opuštění objektu nikdo nereagoval, proto vstoupili dovnitř a provedli prohlídku. V jedné místnosti se za křeslem skrýval muž (44), o kterém se později dozvěděli, že byl právě propuštěn z výkonu trestu na základě amnestie.

Strážníci muže omezili na osobní svobodě a předali k dalšímu řešení Policii ČR. Před dalšími úkony však musel být nejprve převezen na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.

Amnestovaný člověk ležel opilý na zemi

Ve čtvrtek dne 03.01.2013 ve 14.55 hodin přijal operační důstojník městské policie v Mladé Boleslavi telefonické oznámení od občana, že v autobusové čekárně se povaluje na zemi nějaký občan.

Vyslaná hlídka na místě zjistila podnapilého muže, kterého nejprve probrala. Dle totožnosti zjištěno, že se jedná o třicetiletého muže přímo z Mladé Boleslavi, který hlídce uvedl, že byl včera propuštěn na amnestii z nedaleké věznice Stráž pod Ralskem. Dále uvedl, že do výkonu trestu odešel z Mladé Boleslavi, ale nyní se nemá kam vrátit a proto propil veškeré peníze a spí na autobusáku. Do střediska Naděje, dle jeho sdělení ho nikdo nedostane.

Podle uvedených skutečností pravděpodobně hrozí, že se z muže stane další místní bezdomovec.

Policisté i strážníci řešili další amnestované

Dnes krátce po 17. hodině byli policisté voláni do restaurace Černá Díra v ulici Svornosti v Praze 5. V restauraci měla schůzku zhruba patnáctka vězňů propuštěných v rámci včerejší prezidentské amnestie. Na místo dorazili policisté z místního oddělení a dále také dvě družstva Speciální pořádkové jednotky (SPJ).

„Pořádková jednotka je na místě z preventivních důvodů,“ uvedla k případu policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Další případ týkající se amnestovaného muže řešili dnes v podvečer strážníci a policisté v pražském Radotíně.

V 16:40 strážníci spatřili na kamerovém systému rvačku dvou mužů, na místo proto vyjela hlídka, která měla muže odtrhnout. Strážníci zjistili, že se jedná o amnestovaného muže, který však zavolal na linku 158 s tím, že ho strážníci napadli. Přivolaní policisté u muže objevili skůtr, na tom samozřejmě chybí jak registrační značka, tak identifikační číslo. Muž je nadměrně opilý, o to více mají zatím policisté ztíženou práci.

Amnestovaní vězni škodili v Praze

Pražští policisté od vyhlášení dílčí amnestie a po následném propouštění vězňů z vězení na celém území ČR přijali zatím pouze několik málo oznámení na tísňovou linku 158, které následně standardním způsobem prověřovali. Jednalo se ve většině případů o drobné potyčky a přestupková jednání proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo proti majetku.

Včera před desátou hodinou večerní telefonovalo na tísňovou linku několik osob, které policistům oznámily, že na jedné z čerpacích stanic v Novopacké ulici vyhazují dva muži z polic zboží a chovají se nevhodně ke svému okolí. Na místo proto okamžitě vyrazili místně příslušní policisté a incident začali řešit. Po několika málo minutách pak zjistili, že dva muži ve věku sedmadvacet a šestačtyřicet let byli o několik hodin dříve propuštění z valdické věznice, a protože nezpůsobili žádnou škodu na majetku, celý případ vyřešili domluvou. Nicméně poté, co policisté odjeli, dva muži rušili noční klid pokřikováním a slovně a fyzicky napadali kolemjdoucí. Policisté tak vyjížděli podruhé k této dvojici, kterou nakonec zajistili pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku, a to neuposlechnutí výzvy. Po sepsání protokolu byli přestupci propuštěni na svobodu a příslušný správní orgán bude následně řešit oba muže ve správním řízení. Podle zákona jim pak hrozí až pětitisícová pokuta.

Další případ pak policisté řešili nejprve kolem deváté hodiny ranní na holešovickém nádraží, kde sedmatřicetiletý amnestovaný muž slavil svůj návrat na svobodu a byl agresivní vůči okolí. Policisté proto muže uklidnili a celý incident vyřešili na místě domluvou. Muž navíc hlídce sdělil, že si zakoupí jízdenku na vlak a odcestuje na Moravu za rodinou, tam už však nedojel. Policisté muže nalezli u výstupu z metra Florenc krátce po poledni, ten se však opět choval nevhodně k okolí a byl agresivní. Policisté nakonec opilého čerstvě propuštěného vězně převezli na protialkoholní záchytnou stanici s více jak 3,6 promile alkoholu v dechu.

O všech případech informoval policejní deník.

Zdroje:
http://policejnidenik.cz/