Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

'Náboženství může zmizet během jediné generace'

'Náboženství může zmizet během jediné generace'
Teoretický fyzik Lawrence Krauss odpočítává náboženství čas | zdroj: Isifa.com

Náboženství je zastaralý koncept, který může zmizet ze společnosti už během příští generace, tvrdí americký fyzik Lawrence Krauss. Postarat se o to má osvěta ve školách. 

Americký fyzik se na konferenci 'Café viktoriánských skeptiků' nechal slyšet, že lidé by neměli předpokládat existenci náboženství v budoucnosti jen proto, že je součástí naší civilizace po tisíciletí. Své tvrzení opírá o historickou skutečnost.

"Sňatky homosexuálů dnes jako téma mizí. Když se zeptáte 13letého dítěte, nebude chápat, proč by měly někomu vadit," dokládá na tématu, který pomalu přestává štěpit naši společnost, byť v minulosti bylo tabu. Obdobně pak Krauss popisuje i vymýcení otrokářství. 

Změna společenského postoje čeká i náboženství, jehož vliv časem podle vědce zanikne. Krauss přitom není proti násilnému omezování víry a třeba náboženskou výuku ve školách by nezakazoval. Místo toho navrhuje vědecký přístup, který náboženství ukáže ve světle historických příměrů.

'Náboženství je jako geocentrismus'

"Proč bychom měli náboženství chápat jinak než někdejší tvrzení, že Země je střed vesmíru – to je dnes směšné a sami dětem vysvětlujeme, proč tomu tak je. Úplně stejně bychom měli přistupovat k dalším překrouceným skutečnostem," vysvětluje Krauss.

Učitelé by podle něj měli nasměrovat děti ke kritickému myšlení, což považuje za povinnost. "Změna vždy trvá jednu generaci. Pokud v našich dětech zasejeme semínko pochybnosti, náboženství zmizí během jediné generace, minimálně z velké části," dodává fyzik. 

Otázkou ovšem je, zda by takové změny byly proveditelné v jeho domovských Spojených státech. Americká společnost je v otázkách náboženství velmi konzervativní a místo poklesu vlivu víry se v ní naopak objevují místy až fundamentální tendence, které popírají všechno od vzniku vesmíru po přirozenost člověka. 

Krauss je jedním z nejznámějších kritiků organizovaného náboženství. Proslul především populárně vědeckými bestsellery Fyzika Star Treku a Vesmír z ničeho. V současné době se věnuje přednáškám na téma náboženství a věda. Letos v červnu navštívil Česko, zúčastnil festivalu populárně-vědeckých filmů AFO v Olomouci.

Zdroje:
Vlastní