Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Na seznamu MS se prý omylem ocitli i soudci, kteří v KSČ nebyli

Na seznamu MS se prý omylem ocitli i soudci, kteří v KSČ nebyli
zdroj: tisková zpráva

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo seznam soudců a státních zástupců, kteří byli do roku 1989 členy Komunistické strany Československa. Podle serveru iDnes jsou ale v seznamu chyby.

V seznamu s 618 jmény jsou prý zařazeni i lidé, kteří členy strany nebyli. Serveru iDnes.cz se ozval jeden z nich - soudce Vrchního soudu v Praze Vojtěch Trojánek. Některá jména pro změnu chybějí.

"V seznamu je uvedeno i mé jméno a příjmení mezi soudci Vrchního soudu v Praze, kteří byli v minulosti členy KSČ. Tento údaj je nepravdivý, členem KSČ jsem nikdy nebyl," řekl serveru Trojánek, který prý okamžitě požádal ministerstvo o odstranění svého jména - a to mu vyhovělo.

Ozvali se další lidé? No comment

Mluvčí ministerstva Tereza Palečková nechtěla pro iDnes.cz komentovat, zda se úřadu ozvali s podobným problémem i další lidé, pochybení v případě Trojánka ale přiznala.

Ke zveřejnění seznamu přistoupil Pospíšilův rezort na základě nálezu Ústavního soudu (ÚS) z loňského listopadu. Podle senátu ÚS nejsou informace o členství soudců v KSČ před rokem 1989 citlivým údajem podle zákona na ochranu osobních údajů. Představují podklad pro diskusi občanské společnosti o nezávislosti a nestrannosti soudců, uvedl soud. 

"V souvislosti s tímto nálezem obdrželo ministerstvo od občanů desítky dotazů na předlistopadovou politickou příslušnost konkrétních soudců či soudců jednotlivých soudů," uvedla Palečková. Seznam, který úřad na základě těchto požadavků zveřejnil, však není podle mluvčí úplný. Nachází se v něm ale například jména předsedy Vrchního soudu v Praze Vladimíra Stiboříka či předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka.