Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Na Lysé hoře je půl metru sněhu, v květnu nejvíc za půlstoletí

Na Lysé hoře je půl metru sněhu, v květnu nejvíc za půlstoletí
zdroj: tisková zpráva

Zatímco se moravská údolí a nížiny potýkaly s vytrvalými silnými dešti, které způsobily rozsáhlé povodně, v nejvyšších polohách moravských hor hustě sněžilo. Na nejvyšší hoře Beskyd napadlo za tři dny téměř 50 centimetrů sněhu.

"Je to hodně kuriózní a na konec května neobvyklý úkaz. Co jsem zjišťoval, tak to nikdo z kolegů nepamatuje," řekl serveru Blesk.cz dispečer beskydské horské služby.

V Beskydech sněžilo v nadmořských výškách nad 1000 metrů, sníh se ovšem často mísil s deštěm, nebo se srážky sněhové a dešťové střídaly. Jinde je tedy jen nesouvislá sněhová pokrývka, ne nejvyšší hoře Beskyd, která ční do výšky 1324 metrů nad mořem, ovšem leželo ve čtvrtek ráno 46 centimetrů mokrého sněhu, což je v květnu určitě nejvíce za posledních padesát let. A dál už oficiální měření nesahají.

"Je to v tomto období nejvíc za celou dobu, kdy probíhá měření, tedy od roku 1961. V květnu sice na Lysé hoře sníh bývá, maximálně tam ale napadlo 25 centimetrů," řekla Blesk.cz ve středu meteoroložka Dagmar Honsová.

Květnové a dokonce ani červnové sněžení v nejvyšších polohách českých a moravských hor není ničím neobvyklým. Většinou však napadne jen slabá vrstva, která rychle roztaje.

K tak vysoké pokrývce na Lysé hoře pomohly trvalé a silné srážky. Kdyby celé tři dny jen sněžilo, mohlo být sněhu ještě podstatně více, protože srážkové úhrny byly kolem 300 milimetrů.

Nyní už sníh pomalu odtává, v dalších dnech se má navíc výrazněji oteplit a maximální denní teploty na hřebenech Beskyd by měly vystoupat nad deset stupňů.