Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Ministr Dobeš odhalil: Krizi Bátora vyřešil Nečas. Kalousek nedělal nic

Ministr Dobeš odhalil: Krizi Bátora vyřešil Nečas. Kalousek nedělal nic
zdroj: tisková zpráva

Ministr školství Josef Dobeš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že považuje kauzu Bátora a vládní krizi dohodou s Karlem Schwarzenbergem za definitivně uzavřenou a nemíní se k ní vracet.

Pozitivní zprostředkující roli sehrál podle něho v jednáních premiér Petr Nečas. Obává se, že opravdová vládní krize může vzniknout kolem jednání o reformách. Prozradil také, jaké nové úkoly čekají Ladislava Bátoru v jeho nové funkci jeho vicekancléře.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík uvedl, že současné řešení je dostatečné k tomu, aby ministři TOP 09 chodili na vládu, ale toto řešení považuje za neúplné a nadále bude požadovat odchod Ladislava Bátory z ministerstva školství. Jak to vnímáte?

Pro mě je podání ruky s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem naprosto závazné. My jsme si věci vyříkali a takto nastavili. Z výsledku jednání byl potěšen. V politice se často objevují šumy a každý má právo na své interpretace, na druhou stranu jsem přesvědčen, že v politice existuje hierarchie a jestliže se na něčem domluvím s předsedou strany, považuji to za závazné.

Čili tu dohodu s panem vicepremiérem Schwarzenbergem považujete za definitivní tečku za kauzou Bátora a vládní krizí?

Jednoznačně. Na tom jsme se shodli s panem předsedou Schwarzenbergem. Že je potřeba za tím letním představením udělat co nejrychleji tečku a věnovat se skutečně těm zásadním problémům a pracovat na jejich řešení ve vládě v plném složení, a ne pouze s náměstky nepřítomných ministrů.

Pan Gazdík také dnes ráno uvedl, že máte dnes přijít na jejich klub hovořit ke kauze Bátora...

Média zmiňovala, že tam mělo dojít ke grilování ministra školství. Včera jsme podáním ruky s panem Schwarzenbergem stvrdili, že tato krize končí. A řekl jsem mu, že další věci jsou již zbytečné a naše dohoda zněla, že se již s poslanci TOP 09 kvůli tomu nesetkám, neboť by to byl anachronismus a protahování krize, která skončila. Dnes jsem se nakonec dohodl s panem Gazdíkem, že přijdu na klub TOP příští týden, ale budeme se věnovat školským věcem. Nepředpokládám, že bychom se bavili o kauze Bátora. Ta je uzavřená.

Jak přijali dohodu poslanci Věcí veřejných?

Řešení bylo jednoznačně kvitováno a získal jsem pro něj podporu.

Hovořil jste po vyřešení krize také s panem prezidentem?

Ne. Výsledek jednání jsem sdělil panu premiérovi. S panem prezidentem jsem hovořil v pátek na Hradě, když jmenoval rektora a bavili jsme se spíše o odborných problémech, jako je vysoké školství a podobně.

Pan ministr Miroslav Kalousek uvedl, že tam, kde selhal premiér Petr Nečas, tak to za něj vyřešil svou autoritou vicepremiér Schwarzenberg. Je tomu tak?

Nevím, z jakých zdrojů čerpal pan Kalousek, protože já jsem absolvoval schůzky s panem premiérem a pan Kalousek u nich nebyl. Z pohledu mě jako přímého aktéra této kauzy byl u zrodu smírné dohody právě premiér Nečas a za to mu patří dík. V pátek jsme se potkali a nastavili jsme si s ním kompromisní, smírné kroky. Pan premiérem byl spoluhybatelem vyřešení krize po celou dobu. Celou situaci moderoval a byl na blízku našim jednáním s panem předsedou TOP 09 a byl o všem informován.

Po včerejším definitivním jednání jsem vše konzultoval s panem premiérem podobně, jako to s ním konzultoval i pan vicepremiér Schwarzenberg. I pan premiér udělal definitivní tečku za celou věcí, když řekl, že tato dohoda je i pro něho přijatelná. Čili jsem roli pana premiéra v celé věci vnímal jako velmi aktivní. Hned na začátku, když jsme se začali pro mě naprosto nepochopitelně o pana Bátoru s TOP 09 přetahovat, tak jsem zdůraznil, že jako partnery pro jednání vnímám pana premiéra a pana předsedu TOP 09. A průběh jednání a řešení to potvrdilo.

Celý článek na ParlamentniListy.cz