Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Ministerstvo financí odpustí studentům daň z příjmu za pracovní povinnosti při nouzovém stavu

Ministerstvo financí odpustí studentům daň z příjmu za pracovní povinnosti při nouzovém stavu
Ministryně financí Alena Schillerová | zdroj: Úřad vlády ČR

Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb.

Generální pardon, který využije ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rámci své mimořádné pravomoci, se bude týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně. Jak ale sdělilo ministerstvo financí, netýká se to odvodů na sociálním a zdravotním pojištění, protože to není v kompetenci MF. V pondělí plošné odpuštění projedná vláda.

Povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění podle dřívějších informací serveru iDNES.cz vychází z nového výkladu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Podle ministerstva financí daň reálně pokryje sleva pro studenty. Situace v krajích je rozdílná, někde za studenty odvody a daň nemocnice samy platí.

Pracovní povinnost byla studentům opakovaně nařizována od jara roku 2020. Původní výklad státních orgánů však považoval vyplácené odměny za náhradu za vzniklou újmu, která je osvobozena od odvodů.

Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v České televizi připustil, že vládě povinnost ohledně daní mediků unikla. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu uvedl, že nejistotou ohledně daní a odvodů mediků se bude zabývat na nejbližším jednání Ústřední krizový štáb.

Specialista na daňově právo brněnské Masarykovy univerzity Michal Radvan soudí, že pracovní povinnost v době koronavirové pandemie byla citelným zásahem do základních práv studentů, za omezení jim náležela peněžní náhrada. Takový příjem je podle něj osvobozený od daně. Nemá být podle něj hrazeno ani sociální a zdravotní pojištění.

MF uvedlo, že prominutím daně reaguje "na nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrativně zpracovávají."

Příjmy za vykonanou práci podle Schillerové vždy podléhají dani z příjmu a ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň ale podle ní platí, že studenti by díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili, a současná situace je pro ně tak zbytečný stres.

"Bohužel některé orgány veřejné moci si zákon vyložily po svém a nesplnily základní povinnosti, které podle zákona měly. Aby se mohly plně soustředit na řešení závažnějších problémů spojených s pandemií, a nikoliv na nápravu svých vlastních chyb, rozhodla jsem o plošném odpuštění daně z příjmu všem těmto studentům, což je zcela mimořádný instrument," prohlásila Schillerová.

Zdroje: