Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu

Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu
zdroj: Mediafax

Čistírna odpadních vod by mohla stát polovinu, než město plánuje utratit. Stačilo by držet se zákona, říká bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek o tendru, který Praha prodlužuje.

Podezřelý tendr na stavbu pražské čistírny odpadních vod běží dál. Výběrové řízení ustálo pád ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) i protesty radniční opozice. Odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek přitom tvrdí, že by zakázka mohla stát polovinu, než město odhaduje. Navzdory tomu chce Praha naopak podezřelé tendry za celkem 19,8 miliardy korun dotáhnout do konce.

„Mám informace, že by to celé mohlo stát polovinu," řekl serveru ParlamentníListy.cz exředitel Michálek, který byl z fondu propuštěn poté, co nařkl své kolegy z korupce. Jenže město by se podle Michálka muselo při zadávání držet podmínek, které stanovuje zákon.

První ze tří soutěží na rekonstrukci a stavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově běží od září a její odhadovaná cena je 6 miliard korun. Stejně jako opoziční TOP 09 i Michálek tvrdí, že podmínky výběrového řízení jsou přinejmenším podezřelé. Kritikům se nelíbí například požadavek, že „stavící" firma musí mít obrat dvě miliardy korun jen v oblasti oprav čističek vod.

Celý článek na ParlamentniListy.cz