Dnes je neděle 16. června 2024., Svátek má Zbyněk
Počasí dnes 10°C Polojasno

Meta uvedla, že smazala facebookový účet muže obviněného z útoku na Fica

Meta uvedla, že smazala facebookový účet muže obviněného z útoku na Fica
Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda americká internetová společnost Facebook nezneužívá svého postavení na reklamním trhu (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Společnost Meta Platforms, která vlastní sociální síť Facebook, uvedla, že smazala účet muže obviněného z útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Informoval o tom portál aktuality.sk.

Facebookový profil 71letého muže, který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra a kterým je podle slovenských médií spisovatel a aktivista Juraj Cintula, společnost Meta zrušila v noci po středečním útoku. Sociální síť spolupracuje se slovenskými vyšetřovateli. Blíže se k věci nevyjádřila.

Provozovatelé platformy uvedli, že profil smazali v souladu s pravidly o nebezpečných organizacích a jednotlivcích.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v neděli řekl, že bezpečnostní složky pracují s verzí, že muž, který na Fica střílel, nejednal sám. Uvedl k tomu, že už dvě hodiny po útoku měl atentátník, který byl zadržen bezprostředně po činu, smazanou historii na sociální síti Facebook a "komunikační historii". Ministr přitom dodal, že ji nesmazal útočník na Fica a patrně ani jeho manželka.

Šutaj Eštok v neděli na tiskové konferenci znovu upozornil, že lidé, kteří schvalují útok na Fica nebo šíří nenávist na sociálních sítích, za to ponesou odpovědnost.

Dnes ministr vnitra v televizi TA3 řekl, že "jako pravděpodobnější se jeví, že útok byl zkoordinovaný s nějakou skupinou... Pracujeme s tím, že to nebyl osamělý útočník, ale že za tím probíhalo něco, co se snažíme objasnit". Dodal, že do vyšetřování jsou zapojené i tajné služby.

Robert Fico se nadále léčí v banskobystrické nemocnici, která dnes informovala, že podstoupil kontrolní vyšetření, je při vědomí a komunikuje.

Zdroje: