Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Megalomanský kanál se nevyplatí, přínosy se zveličují, zaznělo v Senátu

Megalomanský kanál se nevyplatí, přínosy se zveličují, zaznělo v Senátu
Banner na Pražském hradu představuje projekt kontroverzního kanálu | zdroj: Profimedia

Kritici projektu vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe v pátek promluvili v rámci veřejného slyšení v Senátu. Dle jejich slov studie ministerstva dopravy k projektu přehání výnosy a podceňuje náklady. Upozornili také na negativní dopady stavby na životní prostředí.

Projekt podporuje prezident Miloš Zeman. Dle studie proveditelnosti by koridor stál přes 585 miliard korun a labská větev by z nich spolkla více než polovinu. 

Zastánci projektu tvrdí, že by přinesl nové ekonomické možnosti a povzbudil skomírající lodní dopravu. Kritici projekt vidí mimo jiné jako ekologickou katastrofu, která by zničila zbytky přirozených ekosystémů a měla celkově negativní dopad na krajinu.

Josef Seják z komise pro životní prostředí Akademie věd popsal ministerskou studii jako lživou. Uvedl, že autoři účelově zneužili metody hodnocení dopadů na prostředí. Ekologické škody by dle jeho slov mohly přesáhnout 100 miliard korun. Eliška Vejchodská z Institutu pro ekonomickou a ekologickou politiku prohlásila, že projekt neodpovídá evropským měřítkům, obsahuje prý například dvojí započtení přínosů. Také senátorka za lidovce a iniciátorka slyšení Jitka Seitlová upozornila na enormní částku, s níž projekt počítá. 

Ministerský odbor strategie kritiku ekonomického hodnocení odmítá. Projekt obhajuje i šéf asociace D-O-L Jan Skalický. Tvrdí, že koridor pomůže proti suchu a záplavám. 

Labská větev se jeví jako riziková i ministerstvu, komise resortu již dříve navrhla pokračovat jen v projektu úseku mezi Dunajem a Odrou. 

Zdroje: