Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Loňský rok patřil v Evropě k nejhorším z hlediska požárů, uvádí zpráva EK

Loňský rok patřil v Evropě k nejhorším z hlediska požárů, uvádí zpráva EK
Hasiči (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Loňský rok patřil v Evropě k nejhorším v tomto století z hlediska lesních požárů. Podle agentury Reuters to uvádí zpráva, kterou dnes zveřejnila Evropská komise.

V roce 2023 shořelo v Evropě přes půl milionu (504.002) hektarů, což je dvakrát více než plocha Lucemburska, uvádí se ve zprávě Společného výzkumného střediska o požárech v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe.

Třemi nejhoršími roky v tomto století byly z hlediska rozsahu spálené plochy roky 2017 (988.427 hektarů), 2022 (837.212 hektarů) a 2007 (588.388 hektarů).

Ze zprávy vyplývá, že požáry zesílily v létě 2023 a zasáhly především Středomoří. Řecko, konkrétně okolí přístavu Alexandrupoli na severovýchodě země, postihl největší jednotlivý požár v Evropě od 80. let 20. století.

Zpráva uvádí, že v důsledku klimatických změn jsou lesní požáry častější a stále častěji zasahují oblasti, které v minulosti nebyly považovány za jimi ohrožené. Situace se podle zprávy bude patrně dále zhoršovat.

Předběžné údaje za první tři měsíce roku 2024 ukazují na oproti průměru téměř dvojnásobný počet požárů, které nicméně nebyly příliš významné co do spálené plochy.

Podle zprávy loňské požáry vyprodukovaly přibližně 20 megatun oxidu uhličitého, což odpovídá téměř třetině všech emisí z letecké dopravy v EU za jeden rok.

Zdroje: