Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Loni zemřelo na našich silnicích 455 lidí; jde o druhý nejnižší počet od roku 1961

Loni zemřelo na našich silnicích 455 lidí; jde o druhý nejnižší počet od roku 1961
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, od kdy policie vede souvislé statistiky. Dopravních nehod policisté zaznamenali 94 945, o 3515 méně než v roce 2022. Meziročně stoupl počet zraněných, a to o 1501 na 25 687 lidí. Zvýšila se i hodnota hmotných škod, dosáhla téměř 7,7 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedli první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Každých pět a půl minuty se v České republice v roce 2023 stala dopravní nehoda, každých 20 a půl minuty byla při nehodě zraněna osoba a každých 19 a čtvrt hodiny došlo k usmrcení osoby v souvislosti s dopravní nehodou.

Nejtragičtějším měsícem byl v roce 2023 červen, kdy na silnicích zemřelo 51 lidí. Nejméně obětí nehod bylo v únoru, listopadu a prosinci, kdy při nehodách zahynulo vždy 27 lidí. Nejčastěji, ve více než pětině případů, se podle policistů nehody staly kvůli tomu, že se řidič plně nevěnoval řízení. K nejtragičtějším příčinám patřilo přejetí do protisměru nebo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Nejvíce nehod evidovala v loňském roce policie v pátek, nejméně v neděli. Nejtragičtějším dnem byly podle Zlého opět pátky.

Chodců loni při dopravních nehodách zemřelo 74, nejvíce v lednu a v únoru, nejméně v červnu a v červenci. Vyšší počet usmrcených v zimních měsících souvisel podle Zlého se sníženou viditelností. Ředitel však upozornil, že ve 24 případech z celkového čísla nešlo o typické chodce, ale lidi, kteří například vystoupili z auta na vozovku, leželi na silnici a byli přejeti nebo přebíhali dálnici.

Cyklistů zemřelo loni na silnicích 39, řidičů motocyklu 70. „Pokud si porovnáme čísla s předchozím rokem, k dramatickému nárůstu došlo u usmrcených řidičů motocyklu, a to o 12 osob,“ uvedl Zlý.

Nejvíce nehod s následky na zdraví nebo životě se stalo v roce 2023 ve Středočeském kraji, kde jich bylo 80. Nejméně takových nehod, konkrétně 15, bylo v Karlovarském kraji.

Naprostou většinu ze všech nehod, téměř 80 000, zavinili řidiči motorových vozidel. Lesní zvěř či domácí zvířata způsobily přes 11 000 nehod, řidiči nemotorových vozidel zhruba 3600 nehod. Chodci v roce 2023 podle policie mohli zhruba za tisícovku dopravních nehod.

Policie na počátku roku informovala o tom, že loni při nehodách zemřelo 462 lidí. Podle Zlého je rozdíl způsoben administrativními pochybeními, kdy byly později zemřelé osoby evidovány jako oběti nehod, v některých původně započítaných případech šlo také o sebevraždy.

Zdroje: