Dnes je úterý 13. května 2025., Svátek má Servác
Počasí dnes 15°C Polojasno

Lokální potraviny v praxi: Kuchaři v Paříži pěstují zeleninu na střeše

6. 7. 2015 – 18:44 | Magazín | roj

Lokální potraviny v praxi: Kuchaři v Paříži pěstují zeleninu na střeše
Ogier Pottiez pěstuje na střeše restaurace o rozloze 600 metrů čtvereční nejen zeleninu, ale chová tu i slepice a včely | zdroj: Profimedia

Zákazníci si žádají na talíři stále více lokálních potravin, a tak francouzští šéfkuchaři dělají vše pro to, aby poptávku ukojili. A že v Paříži není příliš zemědělské půdy? Nevadí, zeleninu pěstují na střeše svých restaurací, kdákají jim k tomu slepice a včely ve vedlejších úlech vyrábějí pařížský med, píše agentura AFP.

Kuchař Ogier Pottiez z restaurantu Frame u hotelu Pullmann-Tour Eiffel na západě Paříže si plní košík mixem salátů, jahodami a jarní cibulkou, které sbírá v zahradě na střeše.

"Žádná doprava. Salát je každý den jiný, podle toho, co sklidíme. Všechno je naprosto čerstvé a na talíři hostů to jen voní," libuje si třicetiletý kuchař.

Zelený koberec, který tvoří tato zahrádka rozkládající se na 600 metrech čtverečních s výhledem na Eiffelovu věž, je přístavem svěžesti ponořeným mezi třemi budovami, které jej obklopují.

Díky včelám z pěti úlů tu stáčejí i med. A čerstvá vajíčka k nedělní snídani snášejí slepice živící se kuchyňským odpadem a zbytky jídel z restaurace.

Jediným nedostatkem je snad to, že tato zelinářská zahrada, i přes svou dosti velkou plochu ve městě s takovou hustotou obyvatelstva jako je Paříž (přes 11 tisíc osob na kilometr čtvereční), zdaleka neuspokojuje potřeby restaurantu.

Žádná chemie, ale hnojivo z městského odpadu a kávové sedliny

Šéfkuchař Yannick Alleno byl jedním z prvních, kdo si vysadil malou zahrádku s bylinkami nad svou restaurací Le Terroir parisien uprostřed Paříže.

Tuto minizahrádku stejně jako její větší kolegyni pro Pullmann-Tour Eiffel vytvořil mladý inženýr Nicolas Bel. Chystá další projekty různých rozměrů, mezi nimiž je i zahrada o rozloze 1000 metrů čtverečních. Se svou firmou Topager tak stojí u zrodu nového trendu, ale také ekologického a rentabilního městského zemědělství ve Francii.

V čem spočívá tajemství rentability takových zahrádek bez používání chemie? Odpověď tkví v jakémsi magickém hnojivu, které bylo vyvinuto ve spolupráci s Národním ústavem pro agronomický výzkum (INRA). Tento substrát, bohatší a lehčí než půda, obsahuje recyklovaný městský odpad, dřevěný odpad, kávovou sedlinu, podhoubí a nějaké ty žížaly. K tomu se přidává bioodpad.

Znečištění prý nehrozí, nečistoty se drží při zemi

Těm, kdo mají strach ze znečištění plodů zahrádky v centru města, Nicolas Bel odpovídá, že ozón na rostliny nepůsobí, stejně jako jemné částice, které zůstávají při zemi.

"Ve městě může být problémem znečištění půdy a to, že se těžké kovy dostávají do zeleniny přes kořeny. Analýzy našich produktů pěstovaných na střechách ukazují, že jde o velmi slabé znečištění pohybující se od deseti do třiceti procent evropských norem," říká Nicolas Bel.

"Aby byla zahrádka rentabilní, je třeba vybírat druhy s vysokou přidanou hodnotou a věnovat jí dostatek času," říká Pablo Jacob, student hoteliérské školy Ferrandi, která má vlastní zahrádku-laboratoř na střeše. "Přál bych si, aby všechny hoteliérské školy ve Francii, které mají více místa než my, řekly 'ano, jde to'," dodává.

Budoucí šéfkuchař je na stáži u Michela Brase, který už obdržel tři michelinské hvězdičky, na jihu Francie v Laguiole. Objevil zde celou škálu právě sklizených bylinek, ovoce a zeleniny. Konzumace místních potravin se prosazuje jak na venkově, tak v Paříži. "Není to pouhá móda, je to trend budoucnosti," říká Pablo Jacob.

Předchozí článek

Pro Šafářovou Wimbledon skončil, Berdych bude bojovat v podvečer

Následující článek

Aktualizováno: Berdych český tenis nespasil a na Wimbledonu také končí