Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Léky v kořenkách: Bylinky, které vám můžou zachránit život (nebo aspoň peníze)

Léky v kořenkách: Bylinky, které vám můžou zachránit život (nebo aspoň peníze)
Používat koření jen na vaření je škoda | zdroj: Profimedia

Používáte koření jen k ochucení jídla? Zkuste ho příště třeba při nachlazení nebo pro snížení cholesterolu. Není potřeba zobat na vše léky, o léčivých účincích koření věděli už staří Číňané. Babské rady mají i vědecká podložení.

Podle výsledků studie, která loni vyšla v odborném medicínském magazínu BMJ, je riziko předčasného úmrtí u lidí, kteří jedí kořeněná jídla, o 14 procent nižší než u těch, kteří kořením šetří a vystačí si jen se solí a pepřem.  

Které koření byste tedy měli vytahovat častěji, než jen při vaření?

Zázvor

ThinkstockPhotos-186487458 Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení | zdroj: ThinkStock

O tom, že má zázvor léčivé a antioxidační účinky, asi není nikoho potřeba dlouho přesvědčovat. Zázvorový čaj s medem a citrónem zachránil kdekomu krk a průdušky při začínajícím nachlazení.

Jenže to není vše, co tenhle pálivý kořen umí. Až vám bude příště špatně od žaludku, zkuste si místo mátového čaje udělat ten zázvorový.

Čerstvý zázvor totiž obsahuje látku gingerol, která je příbuzná kapsaicinu obsaženému v chilli papričkách. Gingerol, stejně jako zingeron, ve který se při tepelné úpravě mění, pomáhá zklidnit žaludek na vodě, zmírňuje těhotenské ranní nevolnosti a pomáhá při migréně.

Kromě toho také uvolňuje cévy, stimuluje krevní oběh a ulevuje při bolesti.

Chilli papričky

ThinkstockPhotos-531163951 Chilli papričky jsou zázračné, pomohou s téměř každým tělesným problémem a navíc fungují jako afrodiziakum. Důvod pro to, kupovat je po hrstech | zdroj: ThinkStock

Kdo nemá rád pálivé a vyhýbá se feferonkám a chilli papričkám, by se měl zamyslet, jestli není lepší ostrost na chvíli přežít – v zájmu svého zdraví. Čím pálivější, tím lepší.

Kapsaicin, který za pálivost může, je totiž téměř zázračná látka. Pomůže vám prakticky se vším, co vás v těle trápí.

Vezměme si to pořádku. Feferonky působí protizánětlivě a pomáhají snižovat bolest, tlumí třeba revmatické bolesti nebo pomáhají při artritidě. Výtažek z nich tak nechybí třeba v masážních gelech a krémech, protože umí prohřát a prokrvit organismus.

Dokonce se kvůli účinku látky na krevní oběh v poslední době mluví i o tom, že by mohla fungovat jako náhražka Aspirinu, protože také ředí krev. Stejně jako hleny, když máte kašel nebo rýmu.

Pokud vás trápí zažívání, opět zkuste sáhnout po chilli papričkách. Nejenže si umí poradit s žaludečními vředy, ale ničí i choroboplodné zárodky ve střevech. Kromě toho umí zrychlit metabolismus až o čtvrtinu, takže rychleji spalujeme, a navíc pomáhá lépe strávit tučná jídla.  

Navíc je známé, že chilli funguje jako afrodiziakum, protože při vyšším množství dráždí pohlavní ústrojí. Takže pokud chcete po vánočním obžerství shodit nabytá kila a ještě si vylepšit milostný život, skočte si do supermarketu pro pořádné balení feferonek…

Oregano

ThinkstockPhotos-501845856 Pizza bez oregana? Těžko představitelné (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Bez oregana nebo také dobromysli si těžko dokážeme představit pizzu, chilli con carne a tvoří hlavní složku provensálského koření.

Kromě toho ale malé nenápadné bylince odnepaměti přisuzovala kouzelná léčivá moc a svazeček dobromysli v domě měl ochraňovat lidi i zvířata. Aby ne – je plná antioxidantů. Má jich v sobě víc než pomeranče nebo třeba borůvky.

Díky obsahu thymolu a karvaktolu má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Právě karvaktol dává oreganu jeho typickou chuť a vůni.

Aromatická bylinka podporuje chuť k jídlu, díky tomu, že zvyšuje vyměšování žluči, zlepšuje zažívání. Podle mexické studie si navíc poradí se střevními parazity líp, než běžné léky. Kromě toho třeba žvýkání oregana pomáhá při bolesti zubů a bylinka najde využití i v hojivých obkladech.

Šalvěj

Šalvěj se při vaření používá už méně často, takže ji lidé znají spíš právě jako léčivou bylinu. Kdo někdy necucal nepříliš chutné, ale účinné šalvějové pastilky proti kašli, že?

Vyhledávanější je ale díky svým protizánětlivým účinkům, umí si poradit se zažívacími potížemi, nadměrným pocením i třeba s revmatoidní artritidou. Studie z roku 2003 navíc ukázala, že pomáhá zlepšovat paměť.

Ale pozor, při vyšších dávkách působí toxicky.

Petrželová nať

ThinkstockPhotos-87626846 Petrželová nať si nezaslouží být jenom dekorací a lehkým dochucovadlem (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

A máme tu další silný antioxidant, který si nezaslouží fungovat jen jako závěrečná dekorace jídla. Studie na zvířatech prokázaly, že má petrželová nať i protirakovinotvorné vlastnosti – pomáhá třeba při léčbě nádorů na plicích.

Může za to účinná látka myristicin, kterou najdeme i třeba v muškátovém oříšku. A ano, je to ta, která při vyšší koncentraci funguje jako halucinogen…

Kromě toho v petrželi najdeme množství vitaminu C, A a kyseliny listové. Působí také proti zápachu – ať už z úst nebo při likvidaci smradu z cigaretového kouře.

Koriandr

Poslední šikovnou zelenou bylinkou v našem seznamu je koriandr. Ten je ideální pro cukrovkáře, protože studie z roku 2011 prokázala, že umí regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá třeba při bolestech břicha nebo nadýmání. Zároveň je výborný pro lidi, kteří trpí úzkostnými stavy, a obklady ocení revmatici.

Problém je, že poměrně aromatickou bylinu nesnese každý. Některým lidem chutná a voní jako mýdlo, za což může gen s označením OR6A2 a jeho reakce na aldehydy v koriandru obsažené. Pravidelným tréninkem chuťových buněk lze ale odpor překonat.

Kurkuma

ThinkstockPhotos-499338620 Kurkuma má silné antioxidační účinky a pomáhá proti bolesti (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Pokud jsou předchozí koření a byliny výborné nejen na zažívání, na kurkumu stejně většinou nemají. Kurkumin, který propůjčuje koření jeho typickou barvu, má podle studií na tělo stejný, ne-li lepší účinek než hormony hydrokortizon nebo motrin (ibuprofen).

Kurkuma lze použít při bolestech či zánětech a má i protinádorové účinky a působí jako prevence před srdečními nemocemi nebo Alzheimerovou chorobou. Užitečná je ale hlavně při zažívacích problémech – zejména pak jako doplněk při boji s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolititidou.

Skořice

Chuť a vůni podobnou sušené kůře skořicovníku byste hledali hodně těžko. Jako zázračné koření ji považovali už staří Řekové a Egypťané, kteří jí připisovali blahodárné účinky na organismus. A to nejen v léčbě, ale i jako prevenci.

V poslední době se o ní hodně mluví v souvislosti s potlačováním rakovinového bujení, působí ale hlavně protizánětlivě a má silné antioxiodační účinky. Protože skořice dokáže prohřát organismus, není náhoda, že se bez ní neobejde kvalitní svařák.

Jinak ale zlepšuje trávení, podporuje apetit a pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Podle studie z roku 2003 pomůže jeden až šest gramů skořice denně lidem s cukrovkou druhého typu regulovat hladinu cukru v krvi.

Využití má i v kosmetice, oblíbené jsou třeba skořicové zábaly proti celulitidě.

Česnek

ThinkstockPhotos-82135430 Co takhle pořádnou vyprošťovací česnečku? (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Nakonec tu máme česnek, cibulovinu s chutí, kterou v puse (nejen my) cítíme i několik dní. Jde o nejoblíbenější koření, které zároveň patří mezi ty nejzdravější.

Jeho hlavní léčivá složka, alicin, který může za typickou štiplavou chuť česneku, má silné antibakteriální účinky. Může za to podle studie z roku 2009 hlavně rozklad alicinu, jehož produktem je kyselina 2-propensulfenová, jež má silnou schopnost vázat na sebe volné radikály. Působí tak jako přírodní antibiotiku,

Kromě zlepšení imunity je známá jeho funkce na srdeční soustavu a poradí si i s vysokým cholesterolem a krevním tlakem.

Mimo jiné pak pomáhá při prevenci demence a Alzheimerovy choroby.

Zdroje:
Vlastní, alternet.org