Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Kultovní Rick and Morty i v páté řadě přináší kulturní nihilismus

Kultovní Rick and Morty i v páté řadě přináší kulturní nihilismus
zdroj: HBO

Pátá sezóna míří na HBO GO.

Seriál Rick a Morty si od své premiéry z roku 2013 získal nemalou fanouškovskou základnu. Návratem do budoucnosti inspirované duo, které navštěvuje šílené dimenze, cestuje vesmírem, mění podoby, ale také řeší zásadní filozofické otázky, jako je smysl života, vyhrálo dokonce loni cenu Emmy za nejlepší animovaný seriál. Rick a Morty rozhodně není pro každého, ale pod absurdními gagy se nachází momenty, které se nebojí zamýšlení se nad vlastní existencí a naším místem ve vesmíru.

Publikum je tak zatraceně náročné, ostatně tenhle seriál získal pověst, že je pouze pro intelektuály. Jestli tomu tak skutečně je, to už asi necháme na vás, pravda je ovšem taková, že po tolika letech udržet balanc zábavné epizody s neurčitou premisou a neustále šokujícími nápady spolu s nějakým tím filozofickým tématem není jednoduchý úkol. Člověk si říká, že se od určitého momentu musí fantazie autorů jednoduše vyčerpat. Nezdá se ale, že by se tak v nejbližší době mělo stát.

zdroj: HBO CZ/SK

21. června má totiž premiéru pátá sezóna, u nás nově na HBO GO, kam se přesunou i předchozí série (mimochodem vše s českým dabingem, ale i titulky). My jsme měli možnost podívat na první díl, a rozhodně jsme se dočkali dalšího kvalitního nášupu. Stejně jako v mnoha předchozích epizodách, i tady začíná příběh na konci jednoho z nespočtu neurčitých dobrodružstvích Ricka a Mortyho. Věci se jako vždy pokazí a na scéně se objevuje nová postava, pan Nimbus. Tenhle věčně nadržený vládce moří, který připomíná hubeného, sexem posedlého Aquamanova bratra, je další z mnoha figurek, které nám za dobu své existence seriál předvedl. Jeho mojo pak přitahuje i Beth s Jerrym, takže je otázka, jestli se pan Nimbus objeví i v pozdějších epizodách.

Mnohem zábavnější je ovšem druhá dějová linka s alternativní dimenzí, kde čas plyne jiným tempem. Morty, který je nucený tenhle svět z jistých důvodů navštívit hned několikrát, tak způsobí kaskádovitou řadu změn. Sledovat následky drobných činů na celou generaci obyvatel, rozhodně stálo za to. Svůj (byť ne příliš velký) prostor tentokrát dostala také Mortyho věčná láska, Jessica. Celkově šlo o solidní první epizodu, která zaškrtává všechno podstatné, co máme na Rick a Mortym rádi. Bláznivý humor, neustálé připomínání toho, jak život mnohdy pozbývá jakéhokoliv smyslu, ale i trochu těch hřejivých vztahových momentů na závěr. Jak bude vypadat zbytek páté sezóny, je samozřejmě otázka.

Zdroje:
Vlastní, HBO CZ/SK