Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Kubera: Nechci, aby se kvůli vtipům o cikánech zavíralo do vězení

Kubera: Nechci, aby se kvůli vtipům o cikánech zavíralo do vězení
zdroj: Mediafax

Server ParlamentníListy.cz se zeptal politiků a veřejně činných osob, co říkají na komentář prezidentova vicekancléře Petra Hájka, ve kterém kritizuje soudní procesy s tzv. pravicovými extremisty a označuje je za potlačování demokracie.

Ptali jsme se též, zda má být u nás svoboda slova neomezená jako v USA, nebo má být státem potlalčován takzvaný pravicový i levicový extremismus a jeho propagátoři kriminalizováni.

Evropský model je lepší než americký

Poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch preferuje evropský model, kdy je propagace názorů vedoucích k potlačování lidských práv a svobod kriminalizována. Pokud jde o samotný proces, tak se domnívá, že například téměř roční vazba je příliš dlouhá. Také se mu nezdá to, že nebyly zveřejněny celé odposlechy, jak požadovala obhajoboba, nýbrž pouze část. To označil za nebezpečný precedens.

"Když chtějí politicky korektní feministky a genderistky být rovné s muži, tak ať chodí normálně na pisoáry a čurají ve stoje. V rozhovoru pro jedno médium jsem řekl politicky nekorektní vtip, tak jsem zvědav, zda mi to otisknou: Malý cikán se ptá otce: ´Tati, co je to demokracie?´ ´Demokracie je, že dostáváme od gádžů podporu a sociální dávky.´ ´A nezlobí se za to na nás?´ ´Ale jo, to víš, že jo. Ale tomu se pak už říká rasismus´. Za bolševika jsem vyprávěl protirežimní vtipy, tak bych byl nerad, aby se za podobné vtipy zase zavíralo," řekl mimo jiné senátor ODS Jaroslav Kubera.

Celý článek na ParlamentniListy.cz