Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Filmová kráska, která proslavila bikiny

Filmová kráska, která proslavila bikiny
Brigitte Bardotová patří k největším sex symbolům filmové historie | zdroj: Profimedia

Brigitte Bardotová proslula jako herečka a zpěvačka obdařená velkým sex appealem a stala se jednou z nejzářivějších hvězd filmové historie. Byť dala filmování vale celkem brzy. V sobotu oslaví 85. narozeniny. 

Pocházela z dobře zajištěné pařížské rodiny, na své dětství však Bardotová vzpomínala s jistou hořkostí. Rodiče ji prý vychovávali velice přísně. Matka vybírala pro své dcery "vhodné" přátele a Brigitte měla také komplikovaný vztah se svým otcem. Později se tudíž začala rodinným konvencím vzpírat. 

Začínala jako tanečnice 

Ačkoliv svůj první film Bardotová natočila už v roce 1952, tedy ve svých osmnácti, původně plánovala jinou kariéru. Již v dětství totiž propadla tanci. Matka viděla u dcery jistý potenciál a poslala ji na taneční lekce, v roce 1949 pak Bardotovou přijali na pařížskou konzervatoř.

Tam strávila tři roky a vedle tance se věnovala i modelingu. V roce 1950 se poprvé objevila se na titulní straně časopisu Elle. Netrvalo dlouho a přitáhla pozornost lidí od filmu, načež získala svou první roli ve snímku Le trou normand. 

Následující čtyři léta byla ve znamení malých i větších rolí, rok 1956 pak přinesl hned několik velkých změn. Nejdříve se původně tmavovlasá Brigitte nechala kvůli práci na italském filmu Můj syn Nero odbarvit na blond. U světlé barvy vlasů už zůstala. 

Pak přišla její přelomová role, mladičká Juliette ve slavném snímku ...a Bůh stvořil ženu. Režíroval ho její tehdejší manžel Roger Vadim. Divoká dívka v podání Bardottové okouzlovala i provokovala, jako první herečka se Bardotová ostatně na filmovém plátně objevila v bikinách.

zdroj: youtube.com

Zrodila se hvězda, která nakonec natočila téměř 50 filmů. 

Vyšlo to až na počtvrté 

V soukromí se jí dařilo už o něco méně. "Svatba probíhá strašně, ale rozvod se vždycky neskutečně vleče," poznamenala kdysi ohledně manželství.

Věděla co říká, vdala se totiž čtyřikrát. Rogera Vadima si vzala už ve svých 18 letech, rozvedli se v roce 1957. O dva roky později se, v té době už těhotná, herečka vdala za kolegu Jacquese Charriera. V lednu 1960 porodila své jediné dítě, syna Nicholase. Manželství však nevydrželo ani tři roky.

Mezi lety 1966 až 1969 byla manželkou německého milionáře Guntera Sachse. Pak si dala od vdavek na dlouhou dobu pauzu, od vztahů však nikoliv. Mezi její partnery patřili například Warren Beatty, zpěvák Serge Gainsbourg, spisovatel John Gilmore či televizní producent Allain Bougrain-Dubourg.

Po letech do toho - zatím naposledy - znovu "praštila" až ve zralém věku, v roce 2002. Jejím současným manželem je Bernard d'Ormale, exporadce pravicově-nacionalistického expolitika Jeana-Marie Le Pena. 

Strčila hlavu do trouby 

Navzdory slávě a bohatství Bardotová zápolila i s depresemi, které prohlubovaly i prožívané rozchody. Několikrát se pokusila o sebevraždu - i když některé z pokusů byly patrně spíše demonstrativní. Už jako velice mladá prý strčila hlavu do plynové trouby, když rodina chtěla učinit přítrž jejímu vztahu s Vadimem. V roce 1958 se nervově zhroutila v Itálii, byť bylo později popřeno, že by se pokusila zabít.

V den svých 49. narozenin, spolykala BB pořádnou dávku prášků a zapila je červeným vínem. Naštěstí ji včas dopravili do nemocnice a vypumpovali jí žaludek.  

V té době už 10 let nehrála. V roce 1973 se rozhodla skončit jak s filmovou, tak i pěveckou kariérou. Film a slávu chtěla opustit dřív, než opustí ony ji. Znala smutné konce celebrit, které neodešly včas. A tak od svých 38 let nenatočila jediný film.

Později se naplno pustila do svého dlouholetého boje za práva zvířat. Je vegetariánka a v roce 1986 založila vlastní institut pro ochranu zvířat.

Napsala také řadu dopisů francouzským i zahraničním politikům a panovníkům, ve kterých kritizovala týrání zvířat či kontroverzní praktiky lovu.

Rozčílil ji například záměr někdejšího francouzského ministra kultury Fréderica Mitterranda uznat býčí zápasy jako francouzského kulturního dědictví, či záměr Australanů vybít na dva miliony toulavých koček. 

Po dánské královně Markétě II. pro změnu požadovala zastavení lovu delfínů na Faerských ostrovech. Prezidentovi Čínské lidové republiky na sklonku 90. let v otevřeném dopise vyčetla, že Číňané zabíjejí ohrožené nosorožce a tygry kvůli přípravě afrodiziak.

Věnovala také desítky tisíc dolarů na péči o toulavé psy v Bukurešti a jejich kastraci. 

Proč šla před soud? 

Kontroverzi však vzbudila i sama Bardotová - a to svými výroky na adresu muslimských obyvatel a migrantů ve Francii. Několikrát tak kvůli takzvaným nenávistným výrokům skončila před soudem a musela zaplatit pokuty v řádech desetitisíců eur. 

Rozpaky způsobila i kritikou "soudobých" homosexuálů. Těm ovšem následně poslala omluvný dopis do gay časopisu, kde zdůraznila, že homosexuály byla obklopena po celý svůj život a nemá s nimi problém. 

Sednout si jak Bardotka  

Fenomén BB se otiskl i do popkultury a módy. Existuje například typ výstřihu "Bardot", který odhaluje ramena a dekolt. Můžete se též posadit "na Bardotku". 

Bardotová pak zpopularizovala některé prvky módy - takzvaný "sauerkraut" účes, kostkované šaty, do kterých se oblékla na svou druhou svatbu, a samozřejmě i výše zmíněné bikiny, kterým se jeden čas přezdívalo "bardotky". 

Andy Warhol ji maloval a členové Beatles John Lennon a Paul McCartney milovali. Song jí věnoval i Bob Dylan. Filosofka a feministka Simone de Beauvoirová o ní napsala esej. A v Československu dostala jméno "Bardotka" i známá lokomotiva

Mimochodem, když se měl John Lennon se svým idolem koncem 60. let potkat, údajně byl tak nervózní, že si předtím dal LSD. Nu, setkání prý nedopadlo nejlépe...

Tak všechno nejlepší. 

Zdroje:
Profimedia, The Guardian, The Independent, Wikipedia.org