Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Krajské zakázky bez veřejné soutěže? Vítězem firma s vazbami na ČSSD

Krajské zakázky bez veřejné soutěže? Vítězem firma s vazbami na ČSSD
zdroj: tisková zpráva

Některé kraje i státní firmy začaly v poslední době měnit pojišťovací makléře. Aniž by vyhlásily veřejnou soutěž, už mají makléře nového - firmu Buckley Associates.

Vedoucím firmy Buckley Associates je bývalý policista, protikorupční vyšetřovatel Jan Tomášek. Kdo ale společnost vlastní? To nikdo neví.

Mezi ty, které si za pojišťovacího makléře bez veřejné soutěže zvolily právě tuto společnost, patří např. Středočeský či Moravskoslezský kraj. Státní firmy, které se rozhodly využívat služeb Buckley Associates, jsou např. magistrát hlavního města Prahy nebo státní podnik Lesy ČR.

Lesy ČT však nakonec od služeb firmy upustily; na dotaz Mladé Fronty Dnes uvedly, že smlouvu  nakonec neuzavřely s nikým.

Buckley Associates je spojená s Janstou

Kraje tvrdí, že firma Buckley Associates vítězí proto, že jim nabízí nejlepší podmínky; ony tak tím pádem ušetří na pojištění. Podle zdrojů Mladé fronty Dnes má však firma ještě další přednost - výjimečně dobré vztahy se sociální demokracií. Právě ta vede Středočeský i Moravskoslezský kraj, které služeb firmy Buckley využily. Mladá fronta Dnes přitom zjistila, že předělat pojistky plánují i další kraje.

Akcie této firmy jsou přitom psány na majitele, nikoliv na jméno, není tak možné zjistit, kdo za ní stojí. "Nejsem oprávněn se k tomu vyjadřovat, " uvedl šéf firmy Jan Tomášek. Spojencem Buckley Associates je ale zřejmě právník Miroslav Jansta. Právě jeho právní kancelář začala loni pracovat např. pro Lesy ČR.

www.parlamentnilisty.cz

Předchozí článek

Zdvořilý pozdrav

Následující článek

Sebevražedné myšlenky