Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Konec vlády pravice: Mocichtivý Zeman dělá převrat, zlobí se Kalousek a Němcová

Konec vlády pravice: Mocichtivý Zeman dělá převrat, zlobí se Kalousek a Němcová
Smějící se Zeman | zdroj: Redakce

Prezident Miloš Zeman naznačil, že raději jmenuje vládu odborníků, než by umožnil pokračování současného koaličního kabinetu. Miroslava Němcová (ODS), která se mohla stát první českou premiérkou, se domnívá, že Zeman byl rozhodnutý před jednáním s politickými stranami a nikdo s ním nemohl pohnout. Příčinou prý může být jeho mocichtivost.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k Zemanovu rozhodnutí říká, že úřednickou vládu si Česko nezaslouží. "Navíc vláda, která by sloužila jako instrument k převratu proti legitimní většině ve sněmovně, by vůbec nebyla nepolitická, ale naopak bytostně politická. V situaci, kdy má koalice většinu ve sněmovně a pan prezident by i naproti tomu jmenoval vládu odborníků, tak já si neumím představit političtější vládu," citují Kalouska Novinky.cz.

Zeman se v nedělním pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán vyjádřil v tom smyslu, že předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou nehodlá jmenovat premiérkou. Vyslovil se pro vládu úředníků, která by zemi vedla až do řádných voleb na jaře 2014.

Úřednickou vládu nikdo nepodpoří

Podle Němcové je pravděpodobné, že nakonec dojde k předčasným volbám, protože parlamentní strany deklarovaly, že úřednickou vládu nepodpoří. "Je to rozhodnutí, které je prezidentovi z Ústavy dáno, ale ty víkendové rozhovory nejspíš probíhaly ve chvíli, kdy už byl rozhodnutý a nemohly s tím jeho názorem nikterak pohnout," vyjádřila poslankyně svou domněnku v rozhovoru pro iDnes.cz.

Němcová také vyjádřila své zklamání nad rozhodnutím prezidenta. Zeman podle ní ponese odpovědnost za politickou krizi v Česku, která kvůli jeho záměru nekončí. "Určitě pan prezident činí své rozhodnutí s vědomím, že na něm nyní leží odpovědnost nejen za výběr premiéra, ale i za ekonomický vývoj naší země. A že se o tuto odpovědnost s nikým nedělí. Trochu jsem sázela na jeho pragmatismus a na to, že se na problém dívá také jako ekonom. Ekonomické argumenty jsem Miloši Zemanovi předkládala i na naší páteční schůzce. Nevím, co u něj nakonec převážilo," říká Němcová s tím, že pravděpodobně za vším stojí jeho mocichtivost, jíž se, jak nedávno řekla, obávala. "Bohužel to tak je. Musím to tak vzít," potvrzuje.

Předsedkyně sněmovny se obává, jak na vládní krizi zareagují zahraniční investoři, pokud se nové vládě nepodaří sestavit rozpočet pro příští rok a muselo by se přistoupit k rozpočtovému provizoriu. "Moc jsem si přála, aby pan prezident řekl jiné rozhodnutí, ale nejspíš jsem to nemohla, bohužel, nijak ovlivnit," uzavírá Němcová.

Zdroje: