Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komunisté na straně Nečase: Premiér pochopil, že jsme s Čínou měli pravdu

Komunisté na straně Nečase: Premiér pochopil, že jsme s Čínou měli pravdu
zdroj: Mediafax

Komunisté se zcela výjimečně zastali premiéra Petra Nečase. Ten konstatoval, že podpora, ba přímo adorace dalajlámy nebo ruské skupiny Pussy Riot jsou jednou z brzd českého exportu v Číně a Rusku, tedy na velkých trzích. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se proti tomu výroku prudce ohradil, že nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva.

„Módní politické projevy, jako je podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy škodí českému exportu, přesto podpora lidských práv musí nadále zůstat klíčovou v české zahraniční politice,“ řekl premiér na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Zcela výjimečně souhlasím s premiérem, říká radikální Semelová

 „Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to nastavit stav z před x lety,“ kontroval na premiérův projev rozčílený ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nečasovo vyjádření označil za poklonu před režimem. „A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí,“ dodal Schwarzenberg.

Zdroje: