Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Komunální volby: vzestup ANO. Vyhrálo ve většině krajských měst

Aktualizováno: Komunální volby: vzestup ANO. Vyhrálo ve většině krajských měst
Volilo se nové vedení měst a obcí. | zdroj: Profimedia

V malých obcích a menších městech uspěli jako obvykle nezávislí kandidáti a místní osobnosti. Velká města jsou ve znamení úspěchu vládního hnutí ANO. V Brně uspěla humoristická partička Žít Brno, která je třetí; v Liberci, Hradci Králové a Kralových Varech uspěla místní uskupení. Průměrná celostátní účast v komunálních volbách je kolem 44%.

V Brně vyhrálo ANO před sociálními demokraty dosavadního primátora Romana Onderky. Třetí skončili recesisté z hnutí Žít Brno. Zato v centrálním obvodě Brno-střed dokonce kandidátka Žít Brno vedená aktivistou Matějem Hollanem vede.

v Ostravě vede ANO s 21%, následované sociálními demokraty a komunisty. Čtvrté je místní hnutí Ostravak, které bylo dosud největší opoziční silou na radnici. Nová hnutí, Ostravské fórum kolem primátora Petra Kajnara a Toryové kolem jeho náměstka Dalibora Madeje, propadla.

Ve většině krajských měst vyhrálo ANO: v Olomouci, Jihlavě, Pardubicích, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem.

V Karlových Varech, Hradci Králové a Liberci uspěla místní hnutí, ve Zlíně zvítězili Starostové a nezávislí s 31% hlasů.

Také v Plzni vyhrálo ANO, a to velmi těsně před druhou ODS.

V Liberci jasně vede hnutí Změna v čele s bývalým primátorem Janem Korytářem. To vyhrálo už před čtyřmi lety, ale záhy se rozpadla koalice a téměř celé období strávila Změna v opozici.

V Kladně vyhrála Volba pro Kladno bývalého primátora Milana Volfa před stranami dosud vládnoucí koalice ODS a ČSSD. V Teplicích opět vítězí občanští demokraté v čele s populárním primátorem Jaroslavem Kuberou. Také v Trutnově vede ODS pod vedením dlouholetého starosty a nyní i poslance Ivana Adamce.

Naopak Piráti uspěli v Mariánských Lázních, kde vyhráli s 22% hlasů. Místním lídrem Pirátů je Ondřej Knotek.

Zdroje:
Vlastní