Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Kompletní průvodce krmením koťat

Kompletní průvodce krmením koťat
zdroj: Tisková zpráva

Přinesli jste si domů nové kotě? Pak je důležité zajistit, aby dostávalo optimální výživu. Krmení vašeho mazlíčka dobře vyváženou stravou je zásadní pro jeho růst, vývoj a celkové zdraví. Pokud se tedy chcete dozvědět vše podstatné o správném krmení koťat, pokračujte ve čtení!

Jaké jsou nutriční požadavky koťat?

Koťata mají specifické požadavky na stravu, jelikož vyžadují vyšší obsah kalorií, bílkovin a tuků ve srovnání s dospělými kočkami. Pro jejich růst a vývoj svalů jsou zvláště důležité bílkoviny. Je tedy vhodné vybrat komerční krmivo pro koťata, které obsahuje vysoké procento kvalitních zdrojů živočišných bílkovin, jako je kuřecí maso nebo ryby. Krmivo by navíc mělo být bohaté na esenciální mastné kyseliny, jako jsou Omega-3 a Omega-6, které podporují vývoj mozku a zdravou srst.

Kdy mohou koťata přijímat pevnou stravu v podobě granulí?

Koťata se obvykle začínají odstavovat od mateřského mléka mezi čtyřmi až šesti týdny věku. V tomto okamžiku jim můžete představit vlhké krmivo speciálně navržené pro koťata. Měkká strava se snáze konzumuje a poskytuje kočkám hydrataci. Jak se jim vyvíjejí zuby a zlepšuje se jejich schopnost konzumovat pevnou stravu, můžete postupně zavádět suché granule pro koťata.

Suchá strava hraje mimo jiné významnou roli při udržování dobrého zdraví zubů koťat. Křupavost a textura granulí pro koťata pomáhá odstraňovat usazený plak a zubní kámen, čímž snižuje riziko zubních onemocnění, jako je zánět dásní a periodontální problémy. Díky žvýkání granulí pro koťata si váš mazlíček může také posílit čelistní svaly.

obr2-zpravy.tiscali.cz zdroj: Tisková zpráva

Dávejte pozor na správnou velikost porcí

Množství krmiva pro vaše kotě závisí na jeho věku, velikosti a individuálních potřebách. Je nezbytné dodržovat pokyny pro krmení uvedené na obalu granulí pro koťata a jakéhokoliv dalšího komerčního typu krmiva. Koťata obvykle potřebují být krmena několika malými porcemi během dne, protože jejich malé žaludky nemohou pojmout velké množství jídla najednou. Jak stárnou, můžete postupně snižovat frekvenci jídel a zvětšovat velikost porcí. Pravidelně sledujte váhu kotěte a přizpůsobte tomu příjem potravy, abyste udrželi jejich zdravý tělesný stav.

Kdy koťata krmit?

Pro koťata je důležité stanovit si pravidelný režim krmení. Snažte se krmit své kotě v konzistentní dobu během dne, abyste mu pomohli vytvořit si rutinu. Podpoříte tím také zdravé trávení a zabráníte přejídání. Obecně se doporučuje rozdělit jejich denní dávku jídla do tří až čtyř jídel, dokud nedosáhnou věku kolem šesti měsíců. Poté můžete přejít na dvě jídla denně, v souladu s plánem krmení dospělé kočky.

Přechod na krmivo pro dospělé kočky

Kolem jednoho roku věku může většina koťat přejít z krmiva pro koťata na krmivo pro dospělé kočky. Je však velmi důležité zvážit individuální vývoj vaší kočky a poradit se s vaším veterinářem. Krmivo pro dospělé kočky je totiž sestaveno tak, aby vyhovovalo nutričním potřebám koček, které ukončily svou růstovou fázi.

Zdroje:
Inzerce