Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komárek a Babišův profesor se vysmáli Kalouskovi za slova o StB a Panence Marii

Komárek a Babišův profesor se vysmáli Kalouskovi za slova o StB a Panence Marii
Kalousek, Zavadil a Schwarzenberg | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Se svérázným vysvětlením svého debaklu při volbě místopředsedy sněmovny přišel Miroslav Kalousek. Jeho slovům se však vysmáli poslanci ANO s tím, že nikdo neumí více překrucovat fakta jako on a že se minul povoláním kabaretiéra. Politický matador ale hned získal hojivou náplast v podobě předsednictví poslaneckého klubu, z něhož odstoupil Petr Gazdík.

Pořádný políček uštědřila nově vytvořená sněmovna jednomu ze svých matadorů, který v ní působí už od roku 1998. V prvním kole volby místopředsedů totiž jen 62 poslanců dalo hlas nominantovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, což znamenalo po 53 hlasech pro Miroslavu Němcovou druhý nejhorší výsledek ze všech uchazečů o místo ve vedení sněmovny.

„Volba byla tajná, já jsem se kolegů neptal, proč pana Kalouska nevolili. Ale překvapilo by mě, kdyby byl býval zvolen,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Zlatuška, poslanec hnutí ANO. „Já si myslím, že Miroslav Kalousek zdaleka není tak populární, jak si myslí, a většina poslanců nechtěla, aby byl místopředsedou sněmovny, čemuž se ani nedivím,“ přidává se bývalý novinář a nyní poslanec ANO Martin Komárek.

Nebyl prý zvolen proto, že neumí estébákovi říkat Panenka Maria

Miroslav Kalousek pak neuspěl ani ve druhém kole, v němž se o zbývající volný post místopředsedy sněmovny utkal s předsedou hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamurou a prohrál poměrem 73:75. Protože však nikdo z nich nezískal nadpoloviční počet hlasů, bude se o čtvrtém místopředsedovi hlasovat znovu příští středu.

Do této zřejmě předem stejně prohrané bitvy už první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nepůjde. Má totiž jasno o tom, proč by ho poslanci znovu nevolili. „Máte-li politickou minulost jako já, nazýváte věci pravými jmény, jakože nazývám, neumím estébákovi říkat Panenka Maria, když je někdo estébák, tak to tak říkám, což vyvolává osobní animozity,“ vysvětlil Miroslav Kalousek důvody svého nezvolení v rozhovoru pro deník Právo.

Nikdo jiný neumí překrucovat věci a vymýšlet si jako Kalousek

Jeho vyjádření vyvolalo jak pobavení, tak rozhořčení. „Já myslím, že je to sprosťárna, to za prvé. A za druhé, to prostě není pravda. Já znám Miroslava Kalouska dvacet let jeho kariéry a jestli někdo dokáže věci překrucovat a vymýšlet si vysvětlení, které je přijatelné nejvíc pro něj, tak je to právě Miroslav Kalousek. Díky tomu získal takovou moc, kterou teď ztratil. A já myslím, že je to dobře,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Martin Komárek.

„Nevím, jestli se pan Kalousek neminul povoláním, jestli neměl být kabaretiérem. K tomu jeho vysvětlení se nedá nic seriózního říci, myslím si, že je to blábol. A jestli si představuje, že s tímhle způsobem uvažování získává seriózní podporu pro cokoli, tak mám pocit, že žije v jiném světě,“ konstatuje profesor Jiří Zlatuška.

Nešlo o rošádu ve prospěch faktického šéfa TOP 09

Nezvolení výrazné postavy české politické scény do čela sněmovny příliš neudivilo ani ty, kdo ho na funkci nominovali. „Zaskočeni jsme tím nebyli. Sice proklamace budoucí vládní koalice o poměrném zastoupení byly veřejně známy, na druhou stranu volba je tajná, tam se rozhoduje skutečně každý poslanec podle svého a ani šéf klubu nemůže ovlivnit jakýmkoli způsobem volbu jednotlivých poslanců,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, jenž ale Kalouskovým debaklem přišel o funkci předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů.

Popírá však, že by šlo o rošádu, při které by ho Miroslav Kalousek z tohoto postu vystrnadil. „V momentě, kdy mě klub nominoval jako kandidáta na post místopředsedy sněmovny, tak v takovém případě není záhodno dělat zároveň předsedu klubu a vyjednávat sám pro sebe podporu u ostatních uskupení. Proto jsem rezignoval na funkci předsedy poslaneckého klubu. To, že pak klub zvolil novým předsedou Miroslava Kalouska, to je zase jiné rozhodnutí klubu,“ podotýká Petr Gazdík, který se tedy bude ucházet o post místopředsedy sněmovny.

Gazdík by nezvolení místopředsedou sněmovny za tragédii nepovažoval

Pozici šéfa poslaneckého klubu tedy vyměnil za nejisté zvolení místopředsedou sněmovny. „Já nejsem v Poslanecké sněmovně proto, abych sbíral funkce. Já jsem tam proto, abych tam v tomto volebním období prosadil některé konkrétní věci. Pokud mě poslanci mého klubu poctili důvěrou a chtějí mě nominovat na post místopředsedy Poslanecké sněmovny, tak já si té důvěry velmi vážím. Nevidím žádnou tragédii v tom, kdybych nebyl zvolen, to mou další práci poslance neohrozí,“ říká Petr Gazdík.

Zdroje: