Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Knihovnu už nikdo nepostaví, říká rok po smrti Kaplického Jandák

Knihovnu už nikdo nepostaví, říká rok po smrti Kaplického Jandák
zdroj: tisková zpráva

Přesně před rokem zemřel architekt Jan Kaplický. Ruch kolem jeho projektu Národní knihovny už utichl. O projektu v současnosti mlčí i ti, kteří ho podporovali.

Stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák říká, že Národní knihovnu podle projektu Jana Kaplického už nikdo nepostaví. "Už to nikdy nebude," řekl serveru ParlamentníListy.cz.

Právě Jandák a jeho ČSSD přitom projekt v minulosti podporovali. Předseda ČSSD Jiří Paroubek sliboval, že pokud sociální demokraté vyhrají příští volby, pro knihovnu zajistí až čtyři miliardy korun. "Nechci být špatným prorokem, ale budete asi muset počkat na nás, pane architekte," říkal Kaplickému šéf ČSSD.

Paroubek dokonce s Kaplickým uzavřel neformální dohodu o spolupráci v oblasti kultury. To bylo v květnu 2008.

Od té doby se však hodně změnilo. V lednu 2009 náhle zemřel Jan Kaplický. Politická rétorika se začala točit hlavně kolem světové finanční krize. A radnice hlavního města Prahy projekt pohřbila, když řekla, že neplatí usnesení z roku 2006 o prodeji pozemků na Letné. A že v novém územním plánu pozemek určený pro stavbu kulturního charakteru má nahradit plocha pro park.

Sdružení Pro knihovnu mlčí

Bezprostředně po smrti architekta Kaplického následovala velká mediální odezva. Vznik občanského sdružení Pro knihovnu, petice a veřejná sbírka. Ukázala se instatní síla sociální sítě Facebook. Založeno na ní bylo několik skupin, mezi nimi "Vzdávám hold mistru Kaplickému a chci, aby v Praze stála jeho knihovna", do které se postupně přidalo více než 27 tisíc lidí.

Skupina ve spolupráci s občanskými sdružením pořádala v zimě 2009 několik happeningů. Například na Staroměstském náměstí se na podporu projektu sešlo dva tisíce lidí, mezi nimi i tři ministři tehdejší vlády Mirka Topolánka či režiséři Jan Svěrák a Olga Sommerová.

Web proknihovnu.cz byl za posledního půl roku aktualizován pouze jedenkrát. Stránky sdružení Demokracie staví byly naposledy aktualizovány v červenci 2009.

Server ParlamentníListy.cz obeslal s otázkami kontaktní osoby obou zmíněných webů. Za týden nedorazila ani jedna odpověď.

Blob a nadační fond bojují

Rozvířit stojaté vody kolem knihovny by chtěla politická strana Blob. "Zatím dáváme dohromady spolupracovníky a podporovatele, kandidovat bychom ale chtěli až v komunálních volbách," řekl jeden ze zakladatelů strany Martin Charvát.

Nadační fond pro knihovnu, který zastupují architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, rektor AMU Ivo Mathé a Olga Sommerová, nedávno podal připomínku proti navrhované změně územního plánu. Praha dostala připomínek k územnímu plánu stovky a je otázkou měsíců, kdy a jak se s nimi vypořádá.

Sama Národní knihovna o novou budovu neusiluje a v tuto chvíli se upnula na řešení spočívající v rekonstrukci Klementina a dostavbě depozitáře v Hostivaři.

Problémem je i nepřítomnost autora blobu Jana Kaplického. Ten by však bylo možné vyřešit tím, že projektu přislíbila případnou technickou podporu architektka Eva Jiřičná.

Zřejmé však je, že ani případné vítězství ČSSD v letošních sněmovních volbách a úspěch strany Blob ve volbách komunálních nebude pro Kaplického projekt znamenat nezřízený optimismus.

"Ať dopadnou volby jak dopadnou, peníze se budou těžko shánět. Tím spíš v době, jako je tato, kdy všichni mluví hlavně o krizi a i všemi chválený ministr financí Eduard Janota snížil už tak nízký rozpočet ministerstva kultury o další čtvrt miliardy," přiznává někdejší podporovatel projektu Jandák.

                                                                                                                                www.parlamentnilisty.cz